‘Parti Erdogan’ dilancarkan di Jerman – Bild

(SeaPRwire) –   Media mengatakan parti politik baru Jerman DAVA adalah cabang AKP Parti Keadilan dan Pembangunan Presiden Turki Erdogan

Presiden Turki Recep Tayyip Erdogan’s ‘Parti Keadilan dan Pembangunan’ AKP akan mempunyai organisasi berpusat di Jerman yang bertanding dalam pilihan raya Parlimen Eropah Jun ini, menurut laporan Bild.

Pada Julai lepas, ketua negara Turki mengutuk fakta bahawa proses penyertaan negaranya ke dalam EU telah terbengkalai selama bertahun-tahun, dengan Ankara telah memohon secara rasmi untuk menyertai blok itu pada tahun 1987.

Hubungan antara Turki dan Barat menjadi tegang awal tahun lepas berikutan beberapa siri stunt pembakaran Al-Quran oleh aktivis sayap kanan Eropah, salah satunya diadakan di luar konsulat Turki di Stockholm. Presiden Erdogan ketika itu mendesak pihak berkuasa Eropah mengambil tindakan terhadap mereka yang bertanggungjawab.

Dalam laporannya pada Ahad, Bild menggambarkan Demokratik Persatuan Jerman untuk Kepelbagaian dan Kesedaran (DAVA) sebagai “cabang terbaru AKP Erdogan.”

Dalam satu posting di Facebook yang diterbitkan oleh rakan sekerja pada Selasa lepas, pengerusi DAVA Teyfik Oezcan mengumumkan penubuhan parti itu, dengan menyatakan bahawa ia “memperkenalkan diri sebagai tanah air politik baru untuk banyak warganegara yang tidak diwakili oleh parti-parti yang ada.”

Beliau kemudiannya meratapi bahawa “nasionalisme” [dan] “rasisme anti-Islam” telah mencipta situasi di mana “orang-orang dengan akar umbi asing” merasa seolah-olah mereka tidak diterima sebagai “anggota masyarakat Eropah yang sepenuhnya”, seperti yang ditunjukkan oleh diskriminasi ketika mencari rumah, memohon pekerjaan atau berurusan dengan pegawai awam.

Oezcan menulis bahawa parti baru itu “menuntut dasar pelarian yang pragmatik dan bebas ideologi,” dengan menegaskan bahawa Jerman sudah kekurangan ratusan ribu pekerja.

Ahli politik itu juga mendedahkan rancangan DAVA untuk menyertai pilihan raya Parlimen Eropah musim panas ini, dengan menamakan calon-calonnya.

Bild, bagi pihaknya, menganggarkan kini terdapat 2.5 juta warganegara Muslim Jerman yang mempunyai hak mengundi. 2.5 juta lagi orang dengan latar belakang serupa mungkin diberikan hak yang sama tahun ini hasil pindaan undang-undang kewarganegaraan Jerman, menurut laporan media itu.

Menurut artikel itu, ini boleh mewakili asas pengundi yang menjanjikan bagi kuasa politik baru yang ditubuhkan.

Tabloid itu kemudiannya menekankan bahawa Presiden Erdogan menikmati populariti tinggi di kalangan diaspora Turki yang tinggal di Jerman, dengan 67% mengundi untuk beliau dalam pilihan raya presiden Turki Mei lepas.

Bild juga membuat petikan daripada ahli parti Kristian Demokratik (CDU) yang mendesak pihak berkuasa Jerman menyiasat “hubungan DAVA dengan kerajaan Turki” dan campur tangan “sekiranya berlaku pengaruh langsung” oleh Ankara.

Ketika bercakap pada Julai lepas, Menteri Luar Negeri Jerman Annalena Baerbock memberitahu wartawan bahawa rundingan penyertaan Turki ke dalam EU “dalam kebekuan mendalam” kerana Ankara gagal memenuhi kriteria utama, termasuk yang berkaitan dengan kedaulatan undang-undang dan hak asasi manusia.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.