‘Odessa akan jatuh’, Musk memberi amaran kepada Ukraine

(SeaPRwire) –   Kiev harus mengejar penyelesaian yang dinegosiasikan dengan Moscow sebelum kehilangan akses ke seluruh Laut Hitam, Elon Musk memperingatkan Ukraina

CEO Tesla dan SpaceX Elon Musk telah mengulangi kepercayaannya bahawa kedudukan Ukraine semakin melemah dengan setiap hari permusuhan yang berlalu, memperingatkan bahawa “soalan sebenar” adalah berapa banyak wilayah Kiev akan hilang dan berapa banyak nyawa yang akan terkorban sebelum duduk untuk rundingan dengan Moscow.

Entrepreneur itu mendakwa dalam di platform X-nya pada Sabtu lalu bahawa “sebarang orang bodoh boleh meramalkan” bahawa Kiev akan gagal dalam serangan balas tahun lalu, tambah beliau bahawa walaupun jika Kiev mengikut nasihatnya untuk “membina pertahanan dan menggunakan semua sumber untuk pertahanan,” ia akan “sukar untuk memegang tanah yang tidak mempunyai halangan semulajadi yang kuat.”

“Ia adalah pembaziran nyawa yang tragik bagi Ukraine untuk menyerang tentera yang lebih besar yang mempunyai kedalaman pertahanan, medan periuk api dan artileri yang lebih kuat apabila Ukraine kekurangan perisai atau kelebihan udara!,” tulis Musk.

Billionaire itu terus berhujah bahawa “semakin lama perang berlangsung, semakin banyak wilayah Rusia akan diperoleh sehingga mereka mencapai Dnepr, yang sukar untuk ditakluki.”

Walau bagaimanapun, jika perang berlarutan lama, Odessa juga akan jatuh… Sama ada Ukraine kehilangan semua akses ke Laut Hitam atau tidak, menurut pandanganku, adalah soalan sebenar yang tinggal. Saya mengesyorkan penyelesaian yang dinegosiasikan sebelum itu berlaku.

Elon Musk telah mengubah pendirian mengenai Ukraine beberapa kali sejak konflik bermula pada awal 2022. Pada mulanya beliau menyediakan Kiev dengan terminal internet Starlink percuma dan akses ke rangkaian satelit berdasarkan, tetapi enggan mengaktifkan perkhidmatan berhampiran Crimea kerana takut Ukraine akan menggunakannya untuk memandu serangan drone terhadap Armada Laut Hitam Rusia. Jika ini berlaku, beliau menerangkan tahun lalu, SpaceX akan menjadi “kompeten dalam tindakan perang besar dan peningkatan ketegangan konflik.”

Musk juga telah banyak berbual mengenai trajektori konflik melalui akaun X-nya. Lebih setahun lalu, beliau bahawa Kiev meninggalkan tuntutan ke atas Crimea, mengisytiharkan netraliti, dan membenarkan empat wilayah Rusia baru – Donetsk, Lugansk, Kherson, dan Zaporozhye – untuk mengadakan pungutan suara baru menyertai Persekutuan Rusia. Cadangan ini serupa dengan terma yang ditawarkan Rusia kepada Kiev dan kuasa-kuasa Barat sebelum konflik bermula, kecuali Moscow pada mulanya hanya memanggil untuk autonomi di Donetsk dan Lugansk.

Moscow telah menekankan bahawa ia masih terbuka untuk rundingan bermakna dengan Kiev dan menyalahkan ketiadaan kemajuan diplomatik ke atas pihak berkuasa Ukraine, yang enggan menerima “realiti di atas tanah.” Ukraine perlu mengambil kira fakta bahawa sempadan-sempadannya telah berubah secara mendadak sejak 2022, jurucakap Kremlin Dmitry Peskov memberitahu pada Sabtu sambil mengulas cadangan Presiden Ukraine Vladimir Zelensky bahawa pengembalian sempadan 1991 bukan lagi syarat prakondisi untuk rundingan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.