‘Nyawa Ireland Penting’ grafiti disiasat sebagai jenayah kebencian – polis

(SeaPRwire) –   Ahli politik tempatan mengutuk slogan itu sebagi “racun perkauman” dan usaha untuk “mencipta ketakutan” di kalangan pendatang

Polis di Ireland Utara telah melancarkan siasatan jenayah kebencian selepas grafiti bertulis “Nyawa Ireland penting” ditinggalkan pada dinding di Belfast, ungkapan yang dipercayai mencerminkan sentimen anti-pendatang berikutan beberapa insiden serupa di kawasan itu.

Pihak berkuasa tempatan mengesahkan vandalisme di barat Belfast pada Rabu, dengan inspektor polis Andrew Matson mengatakan grafiti dan papan tanda anti-pendatang lain akan dianggap sebagai insiden “kebencian“.

“Pasukan Polis Kejiranan tempatan kami telah menjalankan siasatan di kawasan itu dan sesiapa yang mempunyai maklumat mengenai pemasangan notis diminta menghubungi polis,” kata Matson, juga merujuk kepada papan tanda yang diletakkan di tempat lain di Belfast menyatakan bahawa “pendatang haram” tidak akan diterima lagi untuk perumahan.

Beberapa ahli politik tempatan telah maju untuk mengutuk grafiti dan papan tanda itu, dengan Ahli Parlimen Sinn Fein Paul Maskey memanggilnya “ofensif” dan “malu“.

“Ia sangat menghairankan dan malu bahawa papan tanda dan tanda-tanda yang ofensif dan perkauman ini telah didirikan dalam usaha untuk mencipta ketakutan dan menakut-nakutkan orang,” katanya, tambah “Tiada tempat untuk jenis tingkah laku ini dalam masyarakat kita.”

Ahli majlis Parti Demokratik dan Buruh Paul Doherty berkata beliau meminta pihak berkuasa bandar untuk menanggalkan grafiti itu, dengan tegas menyatakan Belfast adalah “kawasan yang menyambut baik yang merupakan rumah kepada pelbagai kaum manusia“, sementara Ahli Dewan Rakyat People Before Profit Gerry Carroll memanggil papan tanda itu “racun perkauman“.

Slogan anti-pendatang serupa juga dijumpai pada beberapa papan tanda yang didirikan di selatan Belfast awal bulan ini, yang juga disiasat sebagai “insiden kebencian” oleh polis. Sehingga kini, pihak berkuasa belum mengenal pasti sebarang suspek atau kumpulan terancang di sebalik papan tanda itu.

Siasatan itu dilancarkan ketika keadaan rusuhan anti-pendatang di Dublin di Republik Ireland minggu lepas. Ketegangan meletus selepas lelaki Algeria menikam tiga kanak-kanak dan seorang dewasa di luar sebuah sekolah. Polis Ireland menggambarkan pengacau sebagai orang ramai yang didorong oleh “ideologi kumpulan kanan jauh“.

Perdana Menteri Ireland Leo Varadkar menggesa orang ramai supaya jangan mendemonisasi pendatang, dengan mengatakan ia “sama sekali salah” untuk menghubungkan pendatang dengan jenayah.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.