Netanyahu jangka Biden sahkan pencerobohan Rafah

(SeaPRwire) –   Perdana Menteri Israel tidak mengindahkan bantahan Biden terhadap serangan Rafah

Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu enggan membatalkan serangan darat besar-besaran terhadap militan Hamas di hujung selatan Jalur Gaza, tidak mengendahkan amaran Amerika Syarikat bahawa operasi itu akan membunuh lebih ramai orang awam dan memburukkan krisis kemanusiaan di enklaf Palestin itu.

“Kami mempunyai perbezaan pandangan dengan orang Amerika tentang perlunya memasuki Rafah,” kata Netanyahu kepada ahli-ahli parlimen Israel pada Selasa, sehari selepas Presiden Amerika Syarikat Joe Biden menggesa beliau membatalkan rancangan untuk menyerbu Rafah. Beliau menambah, “Kami tidak melihat cara untuk menghapuskan Hamas secara ketenteraan tanpa memusnahkan batalion-batalion yang tinggal. Kami bertekad untuk melakukannya.”

Rumah Putih memberi amaran pada Isnin – selepas panggilan telefon 45 minit Biden dengan Netanyahu – bahawa operasi darat besar-besaran di Rafah “akan menjadi kesilapan.” Ketika meringkaskan panggilan itu, Penasihat Keselamatan Negara Amerika Syarikat Jake Sullivan berkata kepada wartawan, “Ia akan menyebabkan lebih ramai kematian awam yang tidak bersalah, memburukkan lagi krisis kemanusiaan yang sudah teruk, memperdalam kekacauan di Gaza dan seterusnya mengasingkan Israel di peringkat antarabangsa.”

Biden sebelum ini mendesak supaya Israel memberikan rancangan yang boleh dipercayai untuk mencegah kematian awam di Rafah sebelum melancarkan serangannya, tetapi dengan kesan politik yang meningkat berikutan kematian awam Palestin, beliau mengambil pendirian yang lebih tegas terhadap Netanyahu. Presiden Amerika Syarikat itu menyatakan sokongan pada Jumaat terhadap Ketua Minoriti Senat Amerika Syarikat Chuck Schumer selepas pemimpin itu memberi ucapan yang mendakwa Netanyahu “telah sesat jalan” dan menjadi halangan ke arah keamanan di rantau itu.

Perang ini meletus apabila Hamas melancarkan serangan mengejut terhadap kampung-kampung selatan Israel pada 7 Oktober, membunuh lebih 1,100 orang dan membawa pulang beratus-ratus tebusan ke Gaza. Sejak itu, lebih 31,000 orang telah terbunuh di enklaf Palestin yang dikepung itu, mengikut pihak berkuasa tempatan, dan kira-kira 1.5 juta penduduk Gaza yang kelaparan telah dikerahkan ke Rafah selepas serangan bom Israel meratakan kawasan perumahan mereka.

Pasukan Pertahanan Israel (IDF) mengumumkan minggu lepas bahawa penduduk awam yang tergugat akan dipindahkan ke “pulau-pulau kemanusiaan” di utara Rafah sebelum serangan darat bermula. Pelarian itu akan menyediakan perlindungan, makanan dan air sementara, kata jurucakap IDF Daniel Hagari. Netanyahu meluluskan rancangan IDF untuk Rafah pada Jumaat.

Walau bagaimanapun, Setiausaha Negara Amerika Syarikat Antony Blinken berkata Washington masih belum melihat rancangan “jelas dan boleh dilaksanakan” untuk melindungi orang awam di Rafah. Beliau memberi amaran pada Selasa bahawa 100% penduduk Gaza mengalami “tahap akut yang teruk dari ketidakselamatmakanan,” yang merupakan kali pertama seluruh penduduk diklasifikasikan demikian.

Netanyahu mendakwa bahawa pasukan Israel telah memusnahkan 18 daripada 24 batalion Hamas di Gaza, dan empat unit yang masih tinggal berpusat di Rafah. Beliau berkata kepada ahli-ahli parlimen Israel bahawa beliau menekankan kepada Biden keperluan untuk menghancurkan unit-unit itu. “Saya menyatakan dengan jelas kepada presiden dalam perbualan kami, dengan cara yang paling jelas, bahawa kami bertekad untuk menyelesaikan penghapusan batalion-batalion ini di Rafah. Tidak ada cara lain untuk melakukannya kecuali dengan memasuki kawasan itu secara darat.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.