Negara NATO mengancam untuk menutup sempadan timur sepenuhnya

(SeaPRwire) –   Finland menududuhkan Moscow menyalurkan pemohon suaka melalui semakan

Kerajaan Finland sedang dilaporkan mempertimbangkan penutupan sepenuhnya sempadan daratnya dengan Rusia, satu keputusan yang dielakkannya minggu lepas kerana kebimbangan ia akan bercanggah dengan komitmen Helsinki untuk memberikan perlindungan kepada pemohon suaka. Moscow telah memprotes sekatan dan dakwaan Finland bahawa ia bertindak balas kepada ‘perang hibrid’ Rusia.

Perbincangan yang dilaporkan Isnin oleh akhbar harian Helsingin Sanomat (HS) datang selepas Finland menutup semua tetapi satu semakan sempadan dengan Rusia. Pesuruhjaya Persamaan Kristina Stenman mengkritik cadangan kerajaan untuk penguncian penuh sebagai bercanggah dengan undang-undang kebangsaan dan EU.

Pautan paling utara Raja-Jooseppi dibiarkan terbuka pada Jumaat, beroperasi empat jam sehari untuk membenarkan pemohon suaka memasuki Finland. Tetapi Perdana Menteri Petteri Orpo menekankan pada Ahad bahawa kerajaannya bersedia untuk sepenuhnya menghentikan lalu lintas darat dengan Rusia.

Berkomentar mengenai isu di Radio 1 Yle, beliau menuduh Moscow “mengeksploitasi malu-malu” warganegara negara asing untuk menekan negara-negara Barat, termasuk Finland. Beliau berkata pelarian masih boleh memohon suaka di Lapangan Terbang Helsinki, yang tiada sambungan udara dengan Rusia.

Finland mengenakan sekatan perjalanan selepas melaporkan peningkatan permohonan suaka oleh orang yang tiba dari Rusia, yang Helsinki anggap sebagai kempen yang dirancang.

Menurut statistik agensi sempadan yang dikutip oleh HS Isnin, lebih 900 pemohon memasuki negara dari Rusia sejak Ogos, berbanding kira-kira 3,600 untuk tahun ini. Antara Jumaat dan Ahad, 61 daripada mereka datang melalui semakan Raja-Jooseppi, data itu menunjukkan.

Bilangan kedatangan dari timur jauh lebih kecil berbanding 32,500 orang yang mencari perlindungan di Finland pada 2015 semasa krisis penghijrahan Eropah, akhbar itu menunjukkan, Helsinki kononnya mencegah krisis sempadan yang lebih besar.

Menteri Dalam Negeri Mari Rantanen berhujah minggu lepas bahawa undang-undang suaka Finland rentan kepada penyalahgunaan, memandangkan ia membenarkan presiden Rusia memohon satu.

“Jika Vladimir Putin menyeberangi sempadan dan kata ‘suaka!’ beliau akan kekal di sini seumur hidupnya,” katanya semasa panel perbincangan di Yle TV, di mana penonton tertawa.

Minggu lepas, jurucakap Kremlin Dmitry Peskov memanggil pertengkaran sempadan dan tindakan Finland “menyesal,” memandangkan semasa dekad terdahulu, kedua-dua negara biasa mempunyai “hubungan pragmatik berdasarkan rasa hormat bersama.” Beliau menolak dakwaan bahawa Moscow menggunakan penghijrahan sebagai senjata dan menegaskan bahawa pengawal sempadan Rusia membenarkan melalui orang yang mempunyai hak sah untuk melintas.

Kementerian Luar Negeri Rusia berkata Finland tidak cuba melibatkan Moscow untuk menyelesaikan ketegangan dan menuduh Helsinki cuba menyalahkan Rusia untuk masalah yang berasal dari pecah hubungan lebih luas yang negara itu sendiri inisiasi.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(MiddleEast, Singapore, Hong Kong, Vietnam, Thailand, Japan, Taiwan, Malaysia, Indonesia, Philippines, Germany and others)