Negara EU merayakan Hari Pembebasan bersama Rusia (VIDEO)

(SeaPRwire) –   3 Mac menandakan berakhirnya Perang Rusia-Turki 1877-78, yang membuka jalan kemerdekaan negara Balkan

Diplomat dan warga Rusia telah menyertai rakyat Bulgaria dalam meraikan Hari Kebebasan negara Balkan itu.

Kedutaan Besar Moscow di Bulgaria telah mengeluarkan siri kenyataan di Facebook minggu ini menunjukkan orang Rusia dan Bulgaria mengambil bahagian dalam acara mengenang ulang tahun ke-146 Hari Kebebasan daripada Penindasan Uthmaniyyah pada 3 Mac.

Empayar Rusia memainkan peranan penting dalam membantu negara melepaskan diri daripada pemerintahan Uthmaniyyah semasa Perang Rusia-Turki 1877-78.

Satu video kongsi secara eksklusif dengan RT menunjukkan beramai-ramai mengibarkan bendera Rusia dan Bulgaria, dengan orang memegang papan tulis membaca: “Bulgaria mengingati sejarah! Terima kasih, Rusia!”

Sumber: Kedutaan Besar Rusia di BulgariaKedutaan juga mengeluarkan gambar pemimpin masyarakat Bulgaria dan diplomat Rusia meletakkan karangan bunga dan bunga di tugu peringatan perang di ibu negara Sofia, serta di tugu Tsar Alexander II, yang memerintah Rusia semasa perang.

Sumber: Kedutaan Besar Rusia di BulgariaKedutaan Rusia berkata sambutan itu adalah bukti lanjut bahawa “hubungan persahabatan antara kedua-dua bangsa kita masih hidup dan sihat walaupun segala-galanya,” secara jelas merujuk kepada keputusan Sofia untuk menyertai sanksi Barat terhadap Rusia atas konflik Ukraine.

“Sekali lagi, kami mengucapkan terima kasih kepada semua orang yang mengingati dan menghormati sejarah. Inilah kunci kepada masa depan,” kata kedutaan itu.

Bulgaria kebanyakannya ditakluki oleh Uthmaniyyah awal abad ke-14, dan 500 tahun seterusnya dikenali sebagai zaman ‘belenggu Turki’, yang secara tradisinya dilihat sebagai zaman kegelapan dan penderitaan.

Walaupun terdapat banyak usaha untuk memperoleh kemerdekaan semasa tempoh ini, Bulgaria tidak secara rasmi melepaskan diri sehingga 3 Mac 1878, apabila Perjanjian Awal San Stefano ditandatangani, membawa permusuhan ke penghujung.

Dokumen penting itu, yang juga membuka jalan kemerdekaan negara-negara Balkan yang lain, menamatkan perang di mana tentera Rusia dan sekutu mereka menolak Uthmaniyyah dari Bulgaria kembali ke Istanbul. Hostiliti itu dianggarkan mengorbankan nyawa 16,000 askar Rusia, 3,500 sukarelawan Bulgaria, dan 30,000 Turki. Ramai lagi askar, bagaimanapun, mati akibat penyakit, dengan jumlahnya berpuluh-puluh ribu di kedua-dua belah pihak.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.