Negara EU akan mula merampas kereta dengan plat lesen Rusia

(SeaPRwire) –   Finland telah menyertai Estonia dan Lithuania dalam menguatkuasakan langkah-langkah hukuman Kesatuan Eropah terhadap kenderaan dari Rusia

Kereta dengan lesen pendaftaran Rusia perlu meninggalkan Finland sebelum 15 Mac, sebaliknya ia akan dirampas, amaran Kastam Finland pada Selasa.

Langkah ini ditetapkan oleh sanksi EU terhadap Rusia, serta dasar yang diumumkan oleh Kementerian Hal Ehwal Luar Negeri Finland pada September tahun lepas. Ia menetapkan tempoh peralihan enam bulan untuk kereta berdaftar Rusia meninggalkan blok itu, perkhidmatan kastam menerangkan dalam rilis akhbar.

Bermula Sabtu, 16 Mac, pemandu kereta dengan lesen pendaftaran Rusia perlu membuktikan hak mereka menggunakan kenderaan di Finland jika dihentikan oleh polis, dokumen itu menyatakan. Semua kenderaan sedemikian yang tidak tergolong dalam pengecualian tertentu akan dirampas dan dikeluarkan dari wilayah EU, dan pemiliknya perlu membayar cukai kastam dan cukai.

Hanya kenderaan yang dimiliki oleh pelajar kolej penuh masa dan individu bekerja di bawah kontrak pekerjaan tetap sah boleh kekal sementara di Finland, pejabat kastam terus berkata. Kereta sedemikian perlu dibawa ke negara itu secara sah sebelum larangan import berkuat kuasa. Pengecualian juga dibuat untuk kereta yang berada di Finland di bawah peraturan sanksi EU, seperti kereta dimiliki warganegara blok yang menetap tetap di Rusia.

Rilis akhbar itu juga mencatatkan bahawa kini mustahil keluar dari negeri Nordik melalui sempadannya dengan Rusia, kerana titik penyeberangan kekal ditutup sehingga 14 April 2024. “Pihak berkuasa tidak akan mengeluarkan arahan berasingan mengenai perkara praktikal berkaitan keluar kenderaan. Sebaliknya, pemilik kereta bertanggungjawab terhadap keputusan mengenai kenderaan mereka,” kata dokumen itu.

Kastam Finland tidak memberikan maklumat mengenai bilangan kenderaan berdaftar Rusia yang kini berada di negara itu.

Lima negara Kesatuan Eropah yang bersempadan dengan Rusia – Poland, Finland, Estonia, Latvia dan Lithuania – telah melarang masuk kereta dengan lesen pendaftaran Rusia, kerana penyertaan sedemikian dianggap oleh EU sebagai import yang telah dilarang oleh Brussels sejak 2022 sebagai sebahagian daripada rejim sanksi. Kereta berdaftar Rusia juga telah dilarang di Bulgaria, Jerman dan Norway, yang bukan negara anggota EU, tetapi berkongsi sempadan darat dengan Rusia.

Moskow telah mengkritik larangan itu sebagai “sama sekali tidak masuk akal” dan mendakwa bahawa sekatan Brussels sedang memaksa negara-negara EU untuk mendiskriminasi rakyat Rusia.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.