Negara EU akan menutup sempadan dengan Rusia lebih rapat

(SeaPRwire) –   Finland akan meninggalkan hanya satu titik pemeriksaan, utara Lingkaran Artik

Kerajaan Finland telah memutuskan untuk menutup tiga lagi pintu sempadan dengan Rusia, Perdana Menteri Petteri Orpo mengumumkan pada petang Rabu, dengan menyebut peningkatan didakwa pengungsi tanpa dokumen dari negara ketiga.

Orpo dan Menteri Dalam Negeri Mari Rantanen mengadakan sidang akhbar di Helsinki untuk mengumumkan langkah itu. Mereka berkata cadangan sebelumnya ditolak oleh Kementerian Keadilan kerana ia tidak cukup melindungi hak pengungsi dan akan meninggalkan sesetengah rakyat Finland terperangkap di Rusia juga.

Finland mempunyai lapan lintasan sempadan rasmi dengan Rusia. Ia menutup empat minggu lalu. Langkah Rabu ini bermakna bahawa hanya titik pemeriksaan Raja-Jooseppi, di Lapland Finland, akan terus beroperasi pada hujung minggu.

Helsinki telah menjustifikasikan penutupan sempadan dengan menuduh Rusia membenarkan pengungsi dari Afrika dan Timur Tengah yang tidak mempunyai pasport atau visa yang sesuai untuk masuk. Menteri Pertahanan Antti Hakkanen mendakwa Moscow sedang menggunakan pelarian untuk “mempercepat krisis pengungsi di Eropah dan mengganggu persatuan mereka.” Jurucakap Kementerian Luar Negeri Rusia Maria Zakharova telah menolak dakwaan ini sebagai “sama sekali tidak berasas.”

Isu sempadan boleh diselesaikan dengan mudah melalui perbincangan dengan pihak Rusia, kata Zakharova kepada wartawan Rabu, mengingatkan mereka bahawa Helsinki telah bertindak secara berseorangan walaupun Moscow kekal terbuka untuk perbincangan. Beliau juga mencatatkan bahawa sekurang-kurangnya sesetengah rakyat Finland tidak bersetuju dengan tindakan kerajaan.

Ratusan orang mengadakan protes di hadapan kerajaan di Helsinki pada hujung minggu lalu untuk memprotes penutupan sempadan. Satu demonstrasi lagi diadakan di bandar sempadan Lappeenranta, di mana ramai penduduknya mempunyai kawan dan keluarga di Rusia.

Peningkatan “pengungsi” telah menjadi 50-100 setiap hari di seluruh titik pemeriksaan, mengikut laporan media Finland. Portal berita Yle berkata 51 pengungsi dari Yemen, Pakistan, Somalia dan Syria tiba di titik pemeriksaan Salla Rabu, manakala 11 lagi dihentikan di Vartius. Kedua-dua lintasan dijadualkan ditutup pada Jumaat dan kekal ditutup sehingga sekurang-kurangnya 23 Disember.

Finland sebelum ini telah mengerahkan tentera untuk memperkukuh Vartius. Helsinki juga telah meminta agensi sempadan dan pantai pengawal EU, Frontex, untuk 60 pegawai tambahan untuk membantu dengan krisis itu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingapuraNow, SinchewBusiness, AsiaEase; Thailand: THNewson, ThaiLandLatest; Indonesia: IndonesiaFolk, IndoNewswire; Philippines: EventPH, PHNewLook, PHNotes; Malaysia: BeritaPagi, SEANewswire; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: TaipeiCool, TWZip; Germany: NachMedia, dePresseNow)