Negara EU akan membenarkan kanak-kanak menukar jantina

(SeaPRwire) –   Sweden telah menurunkan umur untuk warganya mengenal pasti sebagai jantina yang berbeza kepada 16 tahun

Parlimen Sweden pada Rabu lalu meluluskan undang-undang menurunkan umur minimum untuk secara sah menukar jantina daripada 18 kepada 16 tahun, serta membuat proses itu lebih mudah. Langkah itu diluluskan walaupun mendapat kritikan dari dalam gabungan kerajaan.

Undang-undang mengenai pengenalan diri itu diluluskan menerusi undian 234 berbanding 94 di parlimen 349 kerusi Sweden.

Sweden merupakan negara pertama yang membuat peralihan jantina menjadi sah pada tahun 1972. Walau bagaimanapun, seseorang kini memerlukan diagnosis doktor tentang disforia jantina untuk dibenarkan menukar jantina mereka yang diiktiraf secara sah.

Di bawah undang-undang baharu ini, yang akan berkuatkuasa tahun hadapan, konsultasi lebih pendek dengan doktor atau ahli psikologi akan mencukupi. Ia juga akan menghapuskan keperluan untuk didiagnosis dengan disforia jantina, di mana seseorang mungkin mengalami kegelisahan akibat ketidakpadanan antara jantina biologi mereka dengan jantina yang mereka kenal pasti.

Warganegara Sweden akan dapat menukar jantina mereka pada umur 16 tahun, walaupun mereka di bawah umur 18 tahun perlu kelulusan ibu bapa, doktor, dan Lembaga Kesihatan dan Kebajikan Kebangsaan. Undang-undang baharu ini juga akan memisahkan proses menukar jantina secara sah daripada pembedahan menukar jantina, yang hanya akan dibenarkan mulai umur 18 tahun.

Undang-undang itu telah mencetuskan perdebatan yang hebat, dan gabungan pemerintah tengah kanan telah berpecah pendapat mengenainya. Moderates dan Liberal kebanyakannya menyokong undang-undang itu, manakala parti Kristian Demokrat lebih kecil menentangnya.

“Ini bukanlah revolusi yang kita lakukan hari ini, ia adalah reformasi,” kata Johan Hultberg dari Moderates semasa perbahasan parlimen. “Ia tidak munasabah untuk terdapat keperluan yang sama untuk menukar jantina secara sah seperti untuk pembedahan menukar jantina yang bersifat tidak boleh dikembalikan.”

Perdana Menteri Sweden Ulf Kristersson telah mempertahankan cadangan itu sebagai “seimbang dan bertanggungjawab.” Sementara itu, banyak Ahli Parlimen telah menggesa lebih banyak kajian mengenai disforia jantina terlebih dahulu.

Ketua Parti Demokrat Sweden, Jimmie Akesson, berkata ia adalah “menyedihkan bahawa cadangan yang jelas kurang sokongan di kalangan masyarakat diluluskan begitu sahaja.”

Carita Boulwen dari Parti Demokrat Sweden menggelarnya cadangan “tidak bertanggungjawab”, yang berisiko mempunyai “akibat tidak terjangka dan serius” bagi masyarakat.

Rang undang-undang itu juga kurang popular di kalangan orang ramai. Menurut satu kaji selidik terbaru yang dijalankan stesen televisyen Sweden TV4, 59% rakyat Sweden berkata ia adalah cadangan yang buruk atau sangat buruk, manakala 22% berfikir ia adalah langkah positif, dilaporkan Reuters.

Beberapa negara EU, termasuk Denmark, Norway, Finland, Jerman, dan Sepanyol, sudah mempunyai undang-undang serupa.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.