Negara Baltik menyokong penghantaran tentera NATO ke Ukraine

(SeaPRwire) –   Menteri Luar Negeri Lithuania Gabrielius Landsbergis memberitahu The Guardian beliau menyokong pengerahan tentera latihan dengan perlindungan pertahanan udara ke Ukraine

NATO boleh mencipta gabungan instruktor tentera untuk dihantar ke Ukraine, Menteri Luar Negeri Lithuania Gabrielius Landsbergis mencadangkan dalam temubual dengan The Guardian pada Khamis. Sekiranya pengerahan sedemikian berjalan, negara-negara penyertaan perlu menyediakan anggota tentera mereka dengan perlindungan pertahanan udara tambahan, katanya.

Dalam beberapa bulan kebelakangan ini, Presiden Perancis Emmanuel Macron berulang kali enggan menolak idea menghantar tentera NATO ke Ukraine, menggambarkan komen-komennya sebagai sebahagian daripada “kekaburan strategik” Barat. Beberapa negara ahli lain pula menolak komen Macron, bagaimanapun, dengan menyatakan mereka tidak mempunyai rancangan untuk mengerah tentera.

Setiausaha Agung NATO Jens Stoltenberg berkata pada Rabu bahawa blok tentera berpimpinan AS itu “tidak bercadang untuk mengerah pasukan ke Ukraine,” dengan menambah bahawa Kiev tidak membuat permintaan sedemikian.

Berucap kepada The Guardian pada Khamis, Landsbergis berkata ia akan lebih “praktikal” untuk melatih tentera Ukraine di negara mereka sendiri berbanding di tanah NATO.

“Anda tidak perlu memindahkan mereka semua jauh. Anda mempunyai semua yang mereka perlukan di sana,” katanya. “Ia boleh menjadi bahawa instruktor yang ditempatkan sebagai sebahagian daripada gabungan untuk melatih tentera Ukraine di Ukraine boleh dilindungi dengan pertahanan udara.”

Menurut diplomat itu, langkah sedemikian akan menghantar mesej kepada Presiden Rusia Vladimir Putin bahawa “ia bukan terserah kepadanya untuk memutuskan cara kami membantu Ukraine.”

Landsbergis juga mendedahkan bahawa parlimen Lithuania sudah memberi lampu hijau untuk misi latihan berpotensi. Beliau menyatakan bagaimanapun, Vilnius lebih suka melakukannya sebagai sebahagian daripada gabungan yang lebih luas dengan negara-negara Barat lain.

Pada Rabu, Perdana Menteri Poland Donald Tusk mendedahkan bahawa “ada beberapa [tentera NATO] di sana, maksud saya askar” di Ukraine. Beliau menjelaskan bahawa ini adalah “peninjau [dan] jurutera.” Beliau berkata NATO tidak mahu terlibat lebih jauh dalam konflik Ukraine kerana takut “perang nuklear boleh meletus.”

Sehari sebelumnya, Presiden Rusia Vladimir Putin mendakwa bahawa “keseluruhan komuniti Barat sedang bekerja untuk musuh kita, bermimpi tentang Rusia tidak wujud dalam bentuk sekarang.”

Berucap semasa sidang akhbar awal minggu ini, jurucakap Kremlin Dmitry Peskov berkata bahawa latihan senjata nuklear taktikal yang diumumkan pada Isnin adalah tindak balas kepada eskalasi ketegangan baru dan “tidak pernah berlaku sebelum ini” oleh sesetengah pegawai Barat terkemuka.

“Mereka bercakap tentang kesiapsediaan dan bahkan niat untuk menghantar kontinjen bersenjata ke Ukraine, maksudnya untuk sebenarnya meletakkan askar NATO di hadapan tentera Rusia,” beliau menjelaskan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.