Negara Ahli EU mungkin mengiktiraf Palestin secara bersendirian – PM

(SeaPRwire) –   Negara anggota EU mungkin mengiktiraf Palestin secara bersendirian – PM

Sepanyol bersedia untuk maju sendiri dalam isu pengiktirafan negara Palestin, walaupun lebih suka bertindak bersama negara anggota EU yang lain, kata Perdana Menteri Pedro Sanchez pada Jumaat.

Sepanyol kini memegang jawatan presiden berputar Majlis Kesatuan Eropah, yang Belgium akan ambil alih pada Januari. Sanchez dan rakannya dari Belgium, Alexander De Croo, berbual dengan wartawan di pintu sempadan Rafah antara Mesir dan Gaza, sebelum “penangguhan kemanusiaan” yang dibantu Qatar dan .

Diminta sama ada beliau akan menyokong pengiktirafan negara Palestin secara bersendirian, Sanchez mengisytiharkan bahawa “masa telah tiba” bagi EU dan “komuniti antarabangsa” untuk berbuat demikian.

“Ia akan penting jika banyak negara anggota EU, kita melakukannya bersama-sama,” kata PM Sepanyol. “Jika ini tidak berlaku, tentu sahaja Sepanyol akan mengambil keputusan sendiri.”

Pada Khamis, Sanchez dan DeCroo bertemu dengan Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu dan Presiden Pihak Berkuasa Palestin Mahmoud Abbas, sebagai sebahagian daripada misi serantau mereka untuk menghentikan konflik di Gaza.

Selepas bertemu Netanyahu, Sanchez memberitahu wartawan bahawa “hari ini, keamanan bermakna penubuhan negara Palestin yang mampu yang merangkumi Tebing Barat, Gaza dan Baitulmaqdis Timur, mengikut resolusi PBB.”

Di persidangan akhbar Rafah, Sanchez memanggil untuk satu persidangan damai “untuk melaksanakan penyelesaian dua negara,” di mana kedua-dua Israel dan Palestin akan diwakili.

“Kita perlu menggantikan keganasan dengan harapan, dengan keamanan,” hujah Sanchez. “Kita mesti menawarkan rakyat Palestin masa depan yang memberi harapan.”

Walaupun Israel berhak mempertahankan diri, ia perlu kekal dalam batasan undang-undang kemanusiaan antarabangsa, “dan ini bukan kesnya,” nota Sanchez, menggambarkan serangan Pertahanan Israel (IDF) terhadap Gaza sebagai “pembunuhan berleluasa orang awam yang tidak bersalah” dan “sama sekali tidak dapat diterima.”

Netanyahu mengisytiharkan perang terhadap Hamas selepas serangan pada 7 Oktober oleh kumpulan Palestin Gaza itu mengakibatkan kematian 1,200 orang Israel, dengan lebih 200 ditawan. Sejak itu, mengikut pegawai tempatan, hampir 15,000 orang Palestin – termasuk 6,000 kanak-kanak – terbunuh di enklaf itu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingapuraNow, SinchewBusiness, AsiaEase; Thailand: THNewson, ThaiLandLatest; Indonesia: IndonesiaFolk, IndoNewswire; Philippines: EventPH, PHNewLook, PHNotes; Malaysia: BeritaPagi, SEANewswire; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: TaipeiCool, TWZip; Germany: NachMedia, dePresseNow)