NATO tidak akan mempertahankan AS – Trump

(SeaPRwire) –   Presiden terdahulu tidak percaya bahawa sekutu akan menepati komitmen mereka

NATO tidak akan datang untuk menyelamatkan jika AS diserang, bekas Presiden Donald Trump berkata pada Sabtu, teruskan tradisinya mengkritik pakatan Barat.

Menurut Artikel 5 Piagam NATO, serangan bersenjata terhadap sebuah negara ahli mesti dianggap serangan terhadap semua mereka. Walau bagaimanapun, Trump berkata beliau tidak mengira sekutu akan bergegas untuk mempertahankan negaranya.

“Kita membayar untuk NATO, dan kita tidak mendapat banyak daripadanya,” Trump berkata kepada kerumunan penyokong di acara kempen di Las Vegas, Nevada.

“Dan anda tahu – saya benci memberitahu anda tentang NATO – jika kita pernah memerlukan bantuan mereka, katakan kita diserang, saya tidak percaya mereka akan ada di sana,” bekas presiden itu berkata. “Saya kenal orang.”

Kenyataan itu mengikuti sejarah panjang aduan yang dilemparkan oleh Trump terhadap pakatan berpihak AS semasa dan selepas presiden. Beliau terkenal merusuh banyak bulu di Brussels dengan mendakwa pada tahun 2017 bahawa NATO “usang.” Kemudian, beliau berulang kali mencela Jerman dan sekutu Amerika lain kerana apa yang dikatakannya tidak cukup menghabiskan untuk pertahanan.

Demikian juga, Trump mengkritik Presiden Joe Biden kerana memberikan bantuan tentera kepada Ukraine semasa konflik dengan Rusia. “Kita tidak mempunyai peluru untuk diri kita sendiri, [tetapi] kita memberikan terlalu banyak,” katanya tahun lalu.

Trump juga berjanji untuk mengakhiri pertempuran antara Moscow dan Kiev dalam “24 jam” dan memulihkan keamanan di rantau itu jika terpilih semula. Walau bagaimanapun, Presiden Ukraine Vladimir Zelensky berkata tuntutan Trump tidak realistik. Apabila ditanya oleh NBC News pada November jika beliau percaya Trump akan terus menyokong Ukraine, Zelensky menjawab: “Benar-benar, saya tidak tahu.”

Trump kekal sebagai pilihan utama untuk pencalonan Parti Republikan sebagai calon mereka menentang Biden. Pada bulan ini, beliau dengan selesa menduduki tempat pertama dalam caucuses Iowa dan pilihan raya peringkat New Hampshire, memaksa Gabenor Florida Ron DeSantis menarik diri. Duta Amerika Syarikat ke PBB dahulu, Nikki Haley, kini satu-satunya pesaing Trump dari Parti Republikan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.