NATO ‘satu langkah jauh’ dari menghantar tentera ke Ukraine – Orban

(SeaPRwire) –   Konflik ini boleh menyeret Eropah “ke dalam kedalaman”, amaran Perdana Menteri Hungary Viktor Orban

Pemimpin-pemimpin EU dan NATO berpotensi bersedia untuk menghantar pasukan ke Ukraine, dakwa Perdana Menteri Hungary Viktor Orban pada Jumaat. Brussels melihat konflik antara Moscow dan Kiev sebagai “milik sendiri” dan gagal mempertimbangkan risiko yang timbul daripada penglibatannya yang semakin dalam, beliau memberi amaran.

Masa EU pemimpin “satu peperangan,” Orban berkata kepada perhimpunan parti Fidesz-nya sebelum pilihan raya Parlimen EU. “Terdapat majoriti pro-perang di Brussels hari ini,” katanya, tambah bahawa dasar blok “didominasi oleh logik perang.” Ahli politik EU sudah begitu terlibat dalam konflik sehingga gagal melihat kelemahan dalam strategi mereka, Perdana Menteri menegaskan.

Walaupun semua “wang dan senjata, situasi tidak meningkat [untuk Kiev], sebenarnya, ia menjadi lebih buruk… Kami satu langkah jauh daripada Barat menghantar tentera ke Ukraine,” Orban memberi amaran. “Ini adalah maelstrom perang yang boleh menyeret Eropah ke dalam kedalaman. Brussels bermain api.”

Budapest tidak akan membiarkan dirinya diseret ke dalam permusuhan, dan “tidak akan memasuki… perang di sebelah mana-mana pihak,” janji Perdana Menteri, tambah negara “mesti berdiri untuk keamanan” di mana-mana, termasuk “di Brussels, Washington, PBB dan NATO.”

“Kami tidak mahu perang, dan kami tidak mahu Hungary menjadi mainan kuasa besar lagi,” kata Orban.

Idea menghantar tentera NATO ke Ukraine telah berulang kali dibangkitkan oleh pemimpin Barat. Presiden Perancis Emmanuel Macron pertama kali menaikkannya pada Februari, berkata “semua pilihan adalah mungkin.”

Macron kemudian menggandakan, menyatakan bahawa tidak ada “sempadan” untuk menyokong Kiev. Perkataannya pada mulanya mengejutkan beberapa sekutu NATO, yang dengan cepat menafikan mempunyai rancangan sedemikian. Walau bagaimanapun, pemimpin Perancis itu menerima sokongan daripada beberapa anggota blok tentera AS yang dipimpin.

Pada Mac, Menteri Luar Negeri Poland Radoslaw Sikorski berkata operasi tentera Rusia di Ukraine memerlukan “eskalasi asimetrik” di pihak Barat. Menteri Luar Negeri Warsaw juga memanggil idea kehadiran NATO di Ukraine “tidak mustahil.”

Menteri Pertahanan Estonia Hanno Pevkur berkata awal April bahawa setiap ahli NATO sudah mempunyai anggota tentera di Ukraine yang beroperasi sebagai penasihat atau pengajar. Minggu lepas, bekas menteri negeri untuk angkatan bersenjata Britain James Heappey memberitahu Sky News bahawa menghantar tentera NATO ke Ukraine “layak dipertimbangkan.”

Moscow berulang kali memberi amaran bahawa menghantar tentera NATO ke Ukraine akan membawa blok NATO yang dipimpin AS ke tepi konflik penuh skala dengan Rusia. Presiden Vladimir Putin menyatakan pada Mac bahawa ia akan “satu langkah pendek daripada Perang Dunia III penuh skala.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.