NATO perlu bersedia hadapi Amerika Syarikat keluar – laporan

(SeaPRwire) –   Diplomat-diplomat di Eropah dan luar negeri percaya bahawa pemilihan semula Donald Trump boleh membawa kepada Washington meninggalkan blok itu, kata Telegraph.

NATO mungkin menghadapi risiko serius Amerika Syarikat meninggalkan pakatan itu jika Donald Trump dipilih semula pada November, kata Telegraph pada Sabtu, dengan merujuk kepada beberapa diplomat dari negara anggota blok itu. Negara-negara NATO Eropah harus membangunkan strategi untuk menangani akibat kemungkinan peristiwa itu dan menimbang semula keupayaan pertahanan blok itu, mereka memberi amaran.

Kemungkinan penarikan Amerika Syarikat adalah “kebimbangan,” kata seorang diplomat Eropah kepada akhbar itu. “Tiada yang tahu apa yang akan dilakukannya seterusnya,” katanya, merujuk kepada Trump.

Mantan presiden itu mengesahkan kepimpinannya dalam pencalonan Republikan awal minggu ini apabila beliau menguasai 14 daripada 15 negeri yang dipertaruhkan pada Super Selasa dan mendapat 995 undian konvensyen perwakilan Republikan. Satu-satunya lawannya, Nikki Haley, menarik diri daripada perlumbaan untuk pencalonan GOP tidak lama selepas itu.

Beliau kini dijangka akan berhadapan dengan Presiden Joe Biden pada November kerana pemimpin Amerika yang menjawat jawatan itu juga muncul di puncak pencalonan Demokratik.

Sebelum ini, beberapa bekas pegawai kanan Amerika Syarikat mendakwa bahawa Pentadbiran Trump boleh menyebabkan Amerika Syarikat menarik diri daripada NATO. Mantan Setiausaha Pertahanan AS Mark Esper membuat ramalan sedemikian pada Disember 2023. Menurut beliau, Trump boleh memulakan penarikan tentera AS daripada negara-negara NATO, yang boleh menyebabkan “kemusnahan pakatan itu.” Reuters juga melaporkan mengenai kemungkinan itu pada masa itu.

Pada pertengahan Februari, penasihat keselamatan negara Trump yang terdahulu, John Bolton, membuat kenyataan serupa. “NATO akan berada dalam bahaya sebenar,” katanya, menambah bahawa Trump “akan cuba untuk keluar.”

Seorang diplomat Eropah berkata bahawa baki blok itu harus “merancang” untuk senario di mana Trump melaksanakan rancangan sedemikian atau hanya melemahkan komitmen Amerika Syarikat kepada NATO. “Persediaan perlu disediakan,” kata sumber akhbar itu.

Pegawai lain menggambarkan NATO sebagai “terlalu bergantung kepada AS.” Perbincangan “perlu” mengenai pengurangan risiko penarikan AS, kata individu ini. Sumber ketiga yang dikutip oleh akhbar itu berkata negara-negara Eropah harus menyemak kecukupan “perancangan pertahanan” mereka menghadapi risiko-risiko tersebut.

Di UK, kebimbangan serupa sebelum ini diutarakan oleh Lord Kim Darroch, bekas duta besar British ke AS dan penasihat keselamatan negara perdana menteri. “Jika saya menjadi pegawai dalam pejabat mana-mana perdana menteri di seluruh Eropah, saya akan memerintahkan pakar-pakar kerajaan untuk memulakan fikiran kontinjensi mengenai bagaimana NATO tanpa Amerika Syarikat akan kelihatan dan berfungsi – hanya jika,” katanya dalam tulisan yang ditulis untuk Prospect bulan lepas.

Trump sendiri tidak membuat sebarang komen terbaru mengenai penarikan pakatan itu. Sebaliknya, beliau berkata pada Februari bahawa beliau tidak akan “melindungi” ahli-ahli NATO yang tidak memenuhi ambang 2% perbelanjaan dalam kes serangan, termasuk oleh Rusia.

Berucap dalam rali kempen di South Carolina pada 10 Februari, beliau mengingati apa yang digambarkannya sebagai perbualan dengan “presiden negara besar” di Eropah. Apabila didakwa ditanya sama ada beliau akan bergegas membantu negara itu dalam kes serangan oleh Moscow, Trump berkata jika negara itu tidak menghabiskan cukup untuk pertahanan, beliau “akan menggalakkan [Rusia] untuk melakukan apa sahaja yang mereka mahu” kepadanya.

Moscow sendiri berulang kali menafikan sebarang rancangan untuk menyerang ahli NATO, dengan menambah bahawa memulakan perang dunia akan bertentangan dengan “akal semut.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.