NATO beri garis masa penghantaran F-16 ke Ukraine

(SeaPRwire) –   Batch pertama pesawat pejuang akan tiba dari Denmark musim panas ini, Menteri Pertahanan Belanda Kajsa Ollongren berkata

Barat akan menghantar batch pertama pesawat pejuang F-16 ke Ukraine dalam beberapa bulan akan datang, dengan lebih banyak lagi akan datang kemudian tahun ini, Menteri Pertahanan Belanda Kajsa Ollongren telah berkata.

Denmark akan menjadi negara Barat pertama untuk menyediakan Ukraine dengan pesawat canggih itu, dengan Belanda segera mengikuti, menteri pertahanan mendedahkan dalam temu bual dengan Reuters pada Rabu, ketika beliau menamatkan lawatannya ke Kiev.

“Saya sangat yakin bahawa kita akan memulakan penghantaran F-16 musim panas ini… Denmark dahulu, dan kami mempunyai jadual … jadi dalam separuh kedua tahun, F-16 Belanda akan pergi ke arah ini,” kata Ollongren, tanpa memberikan butiran berapa banyak pesawat akan dimasukkan dalam penghantaran pertama.

Beliau menambah bahawa ia tidak akan mudah bagi Barat untuk menyediakan Ukraine dengan semua bantuan yang diperlukan, kerana AS berjuang untuk meluluskan pakej bantuan Presiden Joe Biden yang menyenaraikan $60 bilion untuk Kiev. Ahli undang-undang Republikan menentang langkah itu, meminta Putih Rumah melakukan lebih untuk meningkatkan keselamatan sempadan AS.

Ollongren juga menyeru agar pengeluaran peluru di EU dipertingkatkan mengikut aduan Ukraine bahawa ia mengalami kekurangan peluru.

“Kita perlu realistik, dan mempertimbangkan kemungkinan ia mungkin perang yang panjang, dan lebih baik merancang untuk perang yang panjang,” katanya.

Negara-negara Barat mengumumkan perikatan antarabangsa untuk membantu Ukraine memperoleh pesawat F-16 rekaan AS dan melatih juruterbangnya tahun lalu, dengan rancangan untuk menyediakan Kiev lebih daripada 40 pesawat.

Denmark telah menjanjikan untuk menghantar Kiev 19 buah pesawat jenis ini. Belanda pada mulanya berjanji menghantar 18 buah, kemudian menambah bilangan itu enam buah lagi.

Laporan media menunjukkan bahawa Norway boleh menghantar Kiev lima hingga sepuluh F-16, dengan Belgium menjanjikan untuk menyokong Ukraine dengan bilangan pesawat F-16 yang tidak didedahkan.

Pegawai Ukraine bagaimanapun telah memberi amaran bahawa negara itu mungkin menghadapi kesukaran infrastruktur dalam mengekalkan pesawat jenis AS. Setiausaha Agung NATO Jens Stoltenberg berkata pada November bahawa walaupun F-16 pasti akan menambah keupayaan Ukraine, ia tidak akan menjadi “silver bullet” untuk mengubah secara mendasar situasi medan pertempuran.

Rusia telah memperingatkan Barat bahawa penghantaran senjata ke Ukraine hanya akan memanjangkan konflik tanpa mengubah hasil akhirnya. Jurucakap Kementerian Luar Negara Maria Zakharova juga berkata bahawa F-16 akan menjadi “sasaran sah” bagi tentera Rusia, dengan menambah bahawa penghantaran itu hanya akan meningkatkan risiko pertembungan terus antara Moscow dan NATO.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.