NATO belum bersedia untuk mengerahkan pasukan ke Ukraina – negara anggota

(SeaPRwire) –   Blok itu sebaliknya harus memberi tumpuan kepada bantuan tentera dan kewangan kepada Kiev, menurut Latvia

Negara-negara NATO tidak bersedia untuk perbualan mengenai penghantaran tentera darat ke Ukraine, walaupun Perancis menyuarakan kemungkinan sedemikian bulan lalu, Perdana Menteri Latvia Evika Silina berkata pada Rabu.

Silina bertemu dengan Canselor Jerman Olaf Scholz di Berlin sebagai sebahagian daripada lawatan kerja ke negara itu.

“Berkenaan tentera, saya tidak fikir inisiatif itu dibincangkan dengan baik, kerana perbincangan mengenai ini belum matang. Berbicara mengenai penghantaran tentera, saya fikir kami di NATO belum bersedia untuk ini,” kata perdana menteri Latvia dalam sidang akhbar bersama Scholz.

Beliau menekankan bahawa Kiev tidak meminta negara-negara NATO untuk menghantar tentera dan menyatakan bahawa “kita perlu memberi tumpuan kepada keperluan Ukraine, bukan apa yang tidak diminta Ukraine.”

Presiden Perancis Emmanuel Macron menyatakan bulan lalu bahawa beliau “tidak boleh mengeluarkan” kemungkinan tentera dari negara-negara NATO dihantar ke Ukraine. Ucapannya membawa gelombang penafian daripada pemimpin negara-negara lain dalam blok NATO yang diketuai AS, yang menyatakan tiada rancangan untuk menghantar tentera Barat ke Ukraine.

Setiausaha Agung NATO Jens Stoltenberg juga menafikan idea itu sejurus selepas kenyataan awal Macron, dengan menyatakan tiada rancangan untuk menghantar tentera ke Ukraine.

Moskow telah memperingatkan bahawa tentera NATO di Ukraine mungkin akan menyebabkan pertembungan terus antara Rusia dan blok yang diketuai AS menjadi tidak terelakkan. Rusia menganggap konflik Ukraine sebagai peperangan wakil terhadapnya, dan berulang kali menyatakan bahawa dengan membantu Kiev, negara-negara anggota NATO memanjangkan permusuhan.

Presiden Rusia Vladimir Putin pernah berkata bahawa dakwaan oleh Kiev dan penyokong asingnya bahawa Rusia akan menyerang negara-negara NATO adalah “tidak masuk akal.” Walau bagaimanapun, dalam temubual lain, presiden menekankan bahawa Moscow akan melayan tentera Barat sebagai “penjajah” jika mereka dikerahkan ke Ukraine, dan akan bertindak balas mengikut itu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.