Musk saman pembuat ChatGPT kerana ancaman AI

(SeaPRwire) –   Billionaire entrepreneur itu mendakwa OpenAI morf kepada anak syarikat Microsoft

Billionaire Amerika Syarikat Elon Musk telah membawa OpenAI, syarikat penyelidikan kecerdasan buatan yang pernah membantunya untuk diasaskan, ke mahkamah atas dakwaan melanggar misi asal untuk membangunkan teknologi AI bukan untuk keuntungan tetapi untuk faedah kemanusiaan.

OpenAI, diasaskan pada 2015 sebagai makmal penyelidikan bukan keuntungan untuk membangunkan Kecerdasan Artifisial Am (AGI), kini telah menjadi “sumber tertutup secara de facto anak syarikat syarikat teknologi terbesar di dunia,” menurut pasukan guaman Musk dalam saman yang difailkan pada Khamis di Mahkamah Tinggi San Francisco.

Samannya mendakwa bahawa Musk “lama mengenal pasti bahawa AGI membawa ancaman besar kepada kemanusiaan – mungkin ancaman kepada kewujudan kita hari ini.”

“Tetapi di mana sesetengah seperti Encik Musk melihat ancaman kepada kewujudan dalam AGI, yang lain melihat AGI sebagai sumber keuntungan dan kuasa,” tambahnya. “Di bawah lembaga barunya, ia tidak hanya membangunkan tetapi sebenarnya menghalusi AGI untuk memaksimakan keuntungan bagi Microsoft, dan bukan untuk faedah kemanusiaan.”

Musk meninggalkan lembaga pengarah OpenAI pada 2018 dan sejak itu menjadi kritikal terhadap syarikat itu, terutamanya selepas Microsoft melabur sekurang-kurangnya AS$13 bilion untuk memperoleh 49% ekuiti dalam cawangan untung OpenAI.

“Berbeza daripada perjanjian penubuhan, defendan telah memilih untuk menggunakan GPT-4 bukan untuk faedah kemanusiaan, tetapi sebagai teknologi eksklusif untuk memaksimakan keuntungan untuk syarikat terbesar di dunia sebenarnya,” baca saman itu.

Samannya menamakan CEO OpenAI Sam Altman dan presiden Gregory Brockman sebagai defendan dalam kes ini, dan meminta injunksi untuk menghalang Microsoft daripada mengkomersialkan teknologi itu.

Teknologi kecerdasan buatan telah meningkat dengan pesat dalam tempoh dua tahun kebelakangan ini, dengan model bahasa OpenAI GPT bergerak daripada menyokong program percakapan pada akhir 2022 untuk berprestasi dalam peratusan ke-90 dalam peperiksaan SAT hanya empat bulan kemudian.

Lebih 1,100 penyelidik, tokoh teknologi dan futuris mengatakan tahun lepas bahawa perlumbaan AI membawa “risiko mendalam kepada masyarakat dan kemanusiaan.” Bahkan Altman sendiri pernah mengakui beliau “agak takut” terhadap potensi teknologi itu, dan melarang pelanggan daripada menggunakan OpenAI untuk “membangunkan atau menggunakan senjata.”

Walau bagaimanapun, syarikat itu mengabaikan larangannya sendiri terhadap penggunaan teknologinya untuk tujuan “tentera dan peperangan” dan bekerjasama dengan Pentagon, mengumumkan pada Januari bahawa ia bekerja ke atas beberapa projek kecerdasan buatan dengan tentera Amerika Syarikat.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.