Musk menjawab panggilan untuk penangkapan Tucker Carlson

(SeaPRwire) –   Sebarang orang yang menuntut agar wartawan itu ditahan kerana menemubual Vladimir Putin sepatutnya mereka sendiri ditahan, dakwaan jutawan itu

Sebarang orang yang menyeru penangkapan wartawan Amerika Syarikat Tucker Carlson atas rancangannya untuk menemubual Presiden Rusia Vladimir Putin sepatutnya mereka sendiri ditahan, jutawan Elon Musk telah mencadangkan.

Carlson tiba di Rusia pada hujung minggu lepas, menyatakan beliau bercadang untuk menunjukkan kepada rakyat Amerika Syarikat pandangan Rusia yang tidak disaring mengenai konflik Ukraine dan ketegangan yang lebih luas antara Moscow dan Barat. Bekas pengacara Fox News menuduh media arus perdana gagal memberikan gambaran penuh disebabkan sebab-sebab politik, dan mengatakan Musk telah berjanji untuk tidak menindas pengedaran dalam X (dahulunya Twitter) temubual yang dirancangnya dengan Putin.

Terdapat spekulasi mengenai risiko yang mungkin dihadapi Carlson di tanah airnya disebabkan lawatannya ke Rusia. Blogger konservatif berpangkalan di Malaysia Ian Miles Cheong mencadangkan bahawa beliau “boleh menjadi Julian Assange seterusnya,” menyatakan bahawa “politikus dan penyokong media arus perdana” telah menyeru penangkapan Carlson.

“Tangkap mereka yang menyeru penangkapannya!” Musk menjawab dalam satu pos di X.

Pengasas WikiLeaks Julian Assange kini ditahan di sebuah penjara British, dan sedang melawan permintaan ekstradisi Amerika Syarikat. Washington telah mengheretnya dengan jenayah berkaitan cara pembocor maklumat Chelsea Manning memperoleh bahan kelasified tentang kempen tentera Amerika Syarikat di Iraq dan Afghanistan, sebahagian daripadanya merosakkan bagi kerajaan Amerika Syarikat.

Penyokong mengatakan Assange sedang dianiaya oleh Amerika Syarikat dan sekutunya atas pendedahan rahsia kotor mereka. Assange tidak bebas penuh sejak sekurang-kurangnya 2012. Beliau dipenjarakan pada 2019 selepas Ecuador menarik balik perlindungan politik yang membenarkannya tinggal di kedutaan negara itu di London, membolehkan penguatkuasa undang-undang British menangkapnya.

MAKLUMAT LANJUT AKAN MENYUSUL

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.