Musk kecam ‘pengganas eko’ berhubung gangguan bekalan elektrik di kilang Tesla

(SeaPRwire) –   Kilang kereta elektrik di Jerman telah berhenti operasi disebabkan serangan api yang disyaki merupakan kerja kebakaran.

Kumpulan kiri yang tidak dikenali mendakwa mereka bertanggungjawab terhadap serangan api yang disyaki yang menyebabkan penutupan kilang Tesla utama berhampiran Berlin. Pihak berkuasa dan pemilik Tesla Elon Musk telah mengutuk tindakan “pengganas.”

Gigafactory Berlin-Brandenburg Tesla di Gruenheide telah dievakuasi pada Selasa apabila tiang elektrik berhampiran terbakar, menurut pihak berkuasa dan syarikat itu. Kebakaran itu tidak merebak ke kilang itu, tetapi menyebabkan gangguan bekalan kuasa yang menghentikan pengeluaran. Polis berkata mereka sedang menyiasat insiden itu sebagai kemungkinan kerja kebakaran.

Kumpulan Vulcan (Vulkangruppe) kiri jauh telah mengaku bertanggungjawab terhadap api dalam surat yang dihantar ke media Jerman, dengan menyebut “keadaan pengeksploitan ekstrem” di kilang itu dan meminta “kemusnahan lengkap Gigafactory.” Kumpulan ini dan pertubuhan dengan nama yang sama telah mendakwa bertanggungjawab untuk pembakaran di Jerman sejak 2011, menurut pihak berkuasa. Tidak banyak yang diketahui tentang ahli-ahli kumpulan itu.

Musk mengkritik mereka yang disyaki bertanggungjawab melalui media sosial. “Mereka ini adalah pengganas ekologi paling bodoh di Bumi atau mereka adalah boneka mereka yang tidak mempunyai matlamat alam sekitar yang baik,” tulis Musk di X (dahulunya Twitter). Beliau menambah dalam bahasa Jerman bahawa ia adalah “sangat bodoh” menyasarkan pengeluaran kereta elektrik berbanding kenderaan yang menggunakan bahan api fosil.

Perdana Menteri Brandenburg Dietmar Woidke mengutuk insiden itu sebagai “serangan terhadap infrastruktur kritikal kita dengan akibat bagi beribu-ribu orang dan banyak perniagaan kecil dan besar di negeri kita.” Beliau menambah bahawa serangan sedemikian adalah “bentuk pengganasan.” Menteri Dalam Negeri Brandenburg Michael Stuebgen pula menggambarkan serangan api yang disyaki sebagai “pembakaran licik.”

Reuters membuat rujukan kepada Tesla dengan menyatakan bahawa gangguan bekalan kuasa itu meninggalkan 1,000 kenderaan tidak selesai pada Selasa sahaja.

Dibuka pada 2022, kilang Brandenburg menjadi tapak pengeluaran pertama Tesla di Eropah. Syarikat itu mengumumkan pada tahun lalu bahawa ia telah mencapai tahap pengeluaran 5,000 kereta seminggu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.