Musk dan Sacks mengkritik rancangan ‘perang selamanya’ Washington untuk Ukraine

(SeaPRwire) –   Billionair teknologi memberi pandangan tentang idea bantuan sepuluh tahun Washington untuk Ukraine

Dua daripada pengusaha teknologi yang paling berpengaruh di Amerika, Elon Musk dan David Sacks, telah menyatakan kebimbangan terhadap perjanjian keselamatan yang sedang dalam proses antara AS dan Ukraine.

Mantan ketua eksekutif PayPal, David Sacks menulis di X (dahulunya Twitter) pada Ahad untuk memperingatkan bahawa bantuan kontroversi $61 bilion kepada Kiev yang diluluskan Washington awal bulan ini “hanyalah permulaan.” Beliau mengulas kenyataan Presiden Ukraine Vladimir Zelensky, yang menyatakan bahawa pasukannya dan pentadbiran Presiden AS Joe Biden sedang “bekerja untuk menetapkan tahap sokongan tertentu… untuk sepuluh tahun akan datang, termasuk sokongan bersenjata, kewangan, politik, dan pengeluaran senjata bersama.”

“Dua presiden AS akan datang tidak akan dapat memadamkannya,” Sacks, yang juga pengasas rangkaian sosial korporat Yammer, menulis di X. Dalam beberapa pos beliau kemudian menyebut laporan terkini bahawa sekutu NATO sedang bekerja untuk “Trump-proof” senjata untuk Ukraine dan mendakwa bahawa matlamat pentadbiran AS semasa adalah “untuk mengubah Ukraine menjadi Perang Selama-lamanya.”

“Ini gila. Perang selama-lamanya,” Elon Musk menulis sebagai respon terhadap pos Sacks.

AS akan mengundi presiden baru pada November. Calon Republikan Donald Trump telah bersuara menentang “memberi hadiah berbilion-bilion dolar” bantuan kepada Kiev dan berkata awal bulan ini bahawa pasukannya sedang mempertimbangkan “melakukannya dalam bentuk pinjaman.”

Menurut Politico, AS dan negara-negara Barat lain telah melihat pelbagai pilihan yang boleh membantu mengekalkan aliran senjata ke Kiev jika Trump menjadi presiden.

Bulan lepas, Sacks menggambarkan kegagalan serangan balas musim panas 2023 Ukraine terhadap Rusia sebagai “salah satu bencana terbesar dalam sejarah peperangan moden.” Dalam satu pos di X, ahli modal itu mencadangkan bahawa elite Washington harus dipertanggungjawabkan kerana mempromosikan operasi yang gagal itu.

Musk juga lama menyuarakan kritikan tentang keterlibatan Washington dalam konflik Ukraine. Minggu lepas, beliau mencabar pentadbiran Biden untuk mendefinisikan apa yang dimaksudkan dengan “kemenangan” Ukraine selepas seorang pegawai kanan AS mendakwa dengan bantuan Washington, Kiev boleh mengalahkan Rusia.

Ahli undangan AS meluluskan $61 bilion bantuan tambahan untuk Ukraine awal bulan ini, selepas Speaker Dewan Rakyat Mike Johnson (R-Louisiana) mengatasi tentangan dalam parti sendiri untuk meluluskan rang undang-undang dengan sokongan sebulat suara daripada Demokrat. Pentadbiran Biden kehabisan dana untuk bantuan Ukraine awal tahun ini selepas menggunakan $113 bilion dalam pakej bantuan yang diluluskan sebelumnya.

Ahli undangan Republikan mendakwa Biden hanya memanjangkan pertumpahan darah di Ukraine tanpa menawarkan strategi jelas untuk kemenangan atau persetujuan damai dengan Rusia.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.