Musk amaran ancaman pengganas kepada AS

(SeaPRwire) –   Billionair mengingatkan ancaman pengganas ke AS

Elon Musk telah memberi amaran bahawa serangan pengganas dalam skala September 11, 2001 boleh berlaku di AS kecuali krisis di sempadan selatan dan aliran masuk pendatang haram yang tidak terkawal ditangani.

CEO Tesla dan SpaceX itu membuat kenyataan itu sebagai tindak balas kepada kenyataan oleh bekas calon presiden Republikan dan ahli perniagaan Vivek Ramaswamy, yang menyeru pengusiran besar-besaran dan penutupan sempadan AS-Mexico.

“Walaupun hanya 0.1% daripada pendatang haram yang telah melintasi sempadan kita mempunyai niat yang bermusuhan, itu berpuluh ribu penyerang yang bakal,” tegas Ramaswamy, mencadangkan kecuali perhatian khusus diberikan kepada isu ini, “kita sedang membina jalan untuk tragedi berskala 9/11 berikutnya.”

Musk membalas dengan menyatakan ia hanyalah “masalah masa” sebelum bencana sedemikian berlaku.

Sebelum ini, jutawan itu mendakwa keupayaan pendatang haram untuk melintasi sempadan AS-Mexico dan mendakwa suaka tanpa menunjukkan sebarang pengenalan diri “telah mengubah Amerika Syarikat menjadi tempat perlindungan untuk penjenayah terburuk di dunia.” Dakwaannya berikutan laporan bahawa kadar pembunuhan Venezuela telah jatuh ke tahap terendah dalam 22 tahun – dengan sesetengah mencadangkan ini disebabkan kumpulan geng Venezuela berpindah ke AS.

Sementara itu, laporan Politico yang diterbitkan bulan lepas mencadangkan bahawa Presiden AS Joe Biden sedang mempertimbangkan untuk menawarkan kediaman kekal kepada berjuta-juta pendatang haram. Musk membalas berita itu dengan menuduh parti Demokrat AS sengaja membuka sempadan selatan untuk “mengimport pengundi.”

Kini dipercayai terdapat kira-kira 10.5 juta pendatang haram yang tinggal di AS, mengikut data Pew Research pada 2021. Walau bagaimanapun, mengikut angka Jabatan Keselamatan Dalam Negeri, sekurang-kurangnya 6.3 juta lagi telah memasuki AS sejak tahun itu.

Pada Februari, Musk mendakwa rancangan Biden untuk mengekalkan Demokrat berkuasa adalah satu rancangan yang “sangat mudah”, yang melibatkan mendapatkan “sebanyak mungkin pendatang haram di negara ini,” kemudian mewujudkan orang-orang itu “untuk mewujudkan majoriti kekal.”

Keadaan sempadan AS-Mexico telah menjadi salah satu isu utama dalam politik AS tahun lepas berikutan aliran berjuta-juta pendatang secara sejarah. Ahli politik Republikan telah menuntut kawalan yang lebih ketat dan lebih banyak wang untuk ditanggung untuk menangani krisis sempadan, meminta mereka menggunakan pakej bantuan berbilion dolar untuk Ukraine sebagai tekanan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.