Musk akan bertemu presiden Israel

(SeaPRwire) –   Ketua X akan bertemu presiden Israel mengenai dakwaan anti-Semitik

Elon Musk, pemilik rangkaian media sosial X (dahulunya Twitter), dijadualkan akan bertemu dengan Presiden Israel Isaac Herzog untuk membincangkan tentang sentimen anti-Yahudi dan cara-cara untuk menangani isu ini di media sosial, pejabat Presiden Israel mengesahkan pada Ahad.

Semasa pertemuan pada Isnin, mereka akan disertai oleh warga Israel yang ahli keluarga mereka pernah dijadikan tebusan oleh militan Hamas semasa serangan maut mereka terhadap Israel bulan lepas.

“Dalam pertemuan itu, presiden akan menekankan perlunya bertindak untuk memerangi antisemitisme secara online,” kata pejabat Herzog, seperti yang dikutip oleh Reuters. Pengusaha itu belum mengesahkan lawatan tersebut.

CEO Tesla juga akan bertemu Perdana Menteri Benjamin Netanyahu dan, mengikut Saluran 12 Israel, mungkin akan melawat penempatan Israel di sempadan Jalur Gaza, yang dikritik sebagai usaha untuk menyelamatkan imej awamnya.

Sejak membeli Twitter dan memperkenalkannya semula sebagai X tahun lepas, Musk dikecam oleh media arus perdana dan pelbagai kumpulan hak kerana didakwa membenarkan mesej berbau perkauman dan menggalakkan kebencian di platform media sosialnya.

Awal bulan ini, Musk dituduh secara peribadi mempromosikan trope anti-Semitik selepas beliau bersetuju dengan pengguna lain yang mencadangkan bahawa orang Yahudi menggalakkan “kebencian terhadap orang putih.” Berikutan skandal itu, beberapa syarikat besar termasuk IBM, Disney, Paramount dan Apple menarik iklan mereka dari platform tersebut.

Musk menafikan dakwaan anti-Semitik, mengancam akan menggantung sesiapa yang menyeru “genosid terhadap mana-mana kumpulan.” Dalam satu posting di X Jumaat, bilioner itu menambah bahawa istilah seperti “decolonization” dan “From the river to the sea” adalah frasa yang “membayangkan genosid” dan cukup untuk memicu larangan, sambil menambah bahawa “seruan jelas untuk keganasan yang melampau adalah bertentangan dengan terma perkhidmatan kami dan akan menyebabkan penggantungan.”

Berikutan pertemuan dengan Netanyahu September lepas, di mana PM Israel itu mendesak pengusaha teknologi untuk menyeimbangkan kebebasan bersuara dan memerangi ucapan kebencian, beliau malah mendakwa dirinya sebenarnya “Yahudi secara aspirasi.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(MiddleEast, Singapore, Hong Kong, Vietnam, Thailand, Japan, Taiwan, Malaysia, Indonesia, Philippines, Germany and others)