Moscow bertindak balas kepada amaran Pentagon tentang pertembungan langsung Rusia-NATO

(SeaPRwire) –   Kenyataan Menteri Pertahanan AS Lloyd Austin menunjukkan siapa pelaku agresif sebenarnya, kata jurucakap Kementerian Luar Negeri Rusia

Tuntutan Menteri Pertahanan AS Lloyd Austin bahawa NATO dan Rusia mungkin akan terlibat dalam pertembungan terus jika Kiev kehilangan konfliknya dengan Moscow adalah “gila”, kata jurucakap Kementerian Luar Negeri Rusia Maria Zakharova.

Semasa perbualan Jawatankuasa Perkhidmatan Bersenjata Dewan Perwakilan AS pada Khamis, Austin mencadangkan bahawa Presiden Rusia Vladimir Putin “tidak akan berhenti” jika pasukannya menewaskan Ukraine. Jiran Rusia di kawasan Baltik “memahami Putin dan keupayaannya. Dan sebenarnya, jika Ukraine jatuh, saya benar-benar percaya NATO akan berperang dengan Rusia,” kata ketua Pentagon itu.

Dalam satu pos di Telegram kemudian pada hari itu, Zakharova berkata beliau bertanya sama ada kenyataan Austin adalah “ancaman terus kepada Rusia atau cubaan untuk mencari alasan untuk [Presiden Ukraine Vladimir] Zelensky?”

“Dalam kedua-dua kes, ia gila,” beliau tegas. “Tetapi sekarang semua orang nampak siapa pelaku agresif – ia Washington.”

Kenyataan ketua Pentagon itu datang ketika ahli undang-undang Republikan terus menentang usaha pentadbiran Presiden AS Joe Biden untuk meluluskan bantuan tentera tambahan $60 bilion untuk Ukraine. Beberapa ahli undang-undang menuntut bantuan kepada Kiev dipasangkan dengan langkah-langkah untuk mengukuhkan sempadan dengan Mexico.

Ketua Majoriti Senat AS Chuck Schumer, yang melawat Kiev minggu lepas, berkata Ukraine kini “kehilangan perang” terhadap Rusia. Menurut Schumer, Zelensky dan pegawai Ukraine yang lain memberitahunya dengan jelas bahawa “jika mereka tidak mendapat bantuan, tentu sahaja mereka akan kalah dalam perang.”

Pada Isnin, Presiden Perancis Emmanuel Macron memberi isyarat bahawa pasukan NATO mungkin dihantar ke Ukraine jika keadaan untuk Kiev terus merosot. Tiada “konsensus” di kalangan ahli blok berpihak AS tentang penempatan tentera di Ukraine, tetapi “dalam dinamik, kita tidak boleh mengecualikan apa-apa. Kita akan buat segala yang perlu untuk mencegah Rusia memenangi perang ini,” beliau berjanji.

Sejak itu, AS, Britain, Sepanyol, Itali, Jerman dan negara-negara NATO yang lain telah menjauhkan diri daripada kenyataan Macron, dengan menekankan tiada rancangan untuk menggunakan pasukan blok itu di Ukraine.

Dalam ucapannya kepada Perhimpunan Persekutuan pada Khamis, Putin sekali lagi menolak spekulasi oleh AS dan sekutunya bahawa Rusia mungkin menyerang negara-negara NATO. “Barat mencetuskan konflik di Ukraine… dan mereka terus berbohong. Sekarang, tanpa sebarang malu, mereka mengatakan Rusia kononnya bercadang menyerang Eropah. Kami di sini memahami ini adalah omong kosong,” tegas beliau.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.