Minat pengundi AS merosot ke tahap terendah sejarah – kaji selidik

(SeaPRwire) –   Minat pengundi merosot ke tahap terendah sejarah – kaji selidik

Rakyat Amerika semakin kehilangan minat terhadap pilihan raya presiden negara tahun ini apabila kedua-dua calon utama dari Parti Demokrat dan Republikan, iaitu Presiden berjalan Joe Biden dan pencabar Donald Trump gagal menarik hati pengundi, menurut kaji selidik terbaru NBC News.

Kaji selidik yang dikeluarkan pada Ahad lalu mendapati hanya 64% pengundi Amerika berminat “sangat” dengan pilihan raya November nanti, berbanding 77% pada tahap yang sama dalam pilihan raya presiden 2020. Pemerhati kaji selidik NBC tidak pernah mencatat minat pengundi yang lebih rendah pada tahap sebegini dalam kitaran pilihan raya. Hanya 59% pengundi berminat “sangat” dengan pilihan raya akan datang pada Mac 2012, tetapi angka itu meningkat kepada 67% sebulan selepasnya apabila perlumbaan menjadi semakin sengit.

Kekurangan minat pengundi yang teruk ini kelihatan berpunca daripada pandangan negatif terhadap kedua-dua calon utama parti besar. Hanya 38% pengundi Amerika mempunyai pandangan positif terhadap Biden, menurut kaji selidik NBC. Peratusan yang sama pengundi – kemungkinan segmen pengundi yang berbeza – mempunyai perasaan positif terhadap Trump.

“Rakyat Amerika tidak bersetuju dengan banyak perkara sekarang, tetapi tiada apa yang lebih menyatukan negara ini daripada keinginan pengundi untuk menghindari pilihan raya ini,” kata pemerhati kaji selidik Parti Demokrat, Jeff Horwitt, yang membantu menjalankan kaji selidik NBC.

Keputusan kaji selidik itu mencadangkan kadar pengundian November nanti akan agak rendah, terutamanya di kalangan golongan muda, kata pemerhati kaji selidik Parti Republikan, Bill McInturff. Hanya 36% pengundi bawah umur 35 tahun mempunyai minat tinggi dalam pilihan raya tahun ini. Walaupun 70% pengundi Republikan dan 65% pengundi Demokrat sangat berminat dengan pertandingan semula Biden-Trump, hanya 48% pengundi bebas berkongsi semangat mereka.

Kaji selidik itu menunjukkan Trump mendahului Biden dengan margin 46% berbanding 44% dalam pertandingan satu lawan satu hipotetikal. Apabila calon pihak ketiga dimasukkan, Biden mendahului Trump 39-37. Ini kerana Trump kehilangan lebih banyak pengundi yang sebaliknya akan mengundi beliau jika pilihan tunggal adalah Biden.

NBC menyatakan 13% pengundi menyokong calon bebas Robert F. Kennedy Jr. Walaupun Kennedy adalah seorang Demokrat sepanjang hayatnya – bapanya adalah calon presiden Demokrat, dan bapa saudaranya ialah Presiden John F. Kennedy Jr. – beliau dipandang jauh lebih positif oleh pengundi Republikan. Manakala 40% pengundi Republikan mempunyai pandangan positif terhadap Kennedy, hanya 16% pengundi Demokrat menyukainya, menurut kaji selidik itu.

Penarafan persetujuan Biden meningkat lima peratus mata sejak Januari, kepada 42%, menurut NBC. Walau bagaimanapun, McInturff menegaskan bahawa penarafan pemimpin itu masih lebih rendah pada tahap ini dalam kitaran pilihan raya berbanding dua presiden terdahulu yang gagal dipilih semula. Trump mencatatkan penarafan persetujuan 46% pada tahap ini pada 2020, katanya, manakala George H.W. Bush mencatatkan 43% pada April 1992.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.