Migrasi bersih meningkat di UK, menunjukkan angka

(SeaPRwire) –   Perdana Menteri Rishi Sunak telah membuat mengurangkan imigrasi sebagai dasar utama pentadbirannya

Migrasi bersih ke United Kingdom mencapai rekod tertinggi pada tahun 2022 dan tidak menunjukkan tanda-tanda mereda, kata Pejabat Statistik Kebangsaan (ONS) UK, menambah tekanan ke atas Perdana Menteri Rishi Sunak menjelang pilihan raya umum yang dijangka akan diadakan pada tahun depan.

Migrasi sah, selama bertahun-tahun menjadi tumpuan utama spektrum politik British, baru-baru ini dibawa ke dalam fokus yang lebih tajam oleh Sunak, yang telah bersumpah untuk memperlahankan bilangan orang yang memasuki negara.

Walau bagaimanapun, data ONS yang diterbitkan pada Khamis kemungkinan membuat bacaan yang suram di Downing Street kerana ia mendedahkan bahawa UK mencatat jumlah migrasi bersih anggaran sebanyak 745,000 untuk tahun 2022. Bilangan itu kekal tinggi sepanjang tahun 2023, kata badan kerajaan itu. Migrasi bersih ditakrifkan oleh perbezaan antara bilangan imigran memasuki sebuah negara dan emigran meninggalkannya.

Jumlah migrasi bersih adalah jumlah rekod baru dan 139,000 lebih tinggi daripada anggaran sebelumnya, kata ONS. Ia menambah bahawa jumlah migrasi bersih sehingga Jun 2023 adalah 672,000 – peningkatan sekitar 65,000 daripada tahun 2022.

Sekretariat untuk pejabat Sunak berkata pada Khamis bahawa jumlah ONS adalah “terlalu tinggi.”

Angka yang didedahkan baru-baru ini mewakili lagi satu tamparan ke janji imigrasi dan pemohon suaka utamanya. Awal bulan ini, mahkamah mengisytiharkan bahawa dasar ‘Stop the Boats’ utama Sunak, di mana pemohon suaka dan orang lain yang tiba di UK dengan cara haram akan dideportasi ke Rwanda, adalah tidak sah.

Sunak telah berkata bahawa dasar imigrasinya adalah tindak balas kepada kebimbangan pengundi tentang tekanan terhadap perumahan dan sumber awam lain.

UK, yang secara rasmi memutuskan hubungan dengan Kesatuan Eropah (EU) pada Januari 2020, kini menerima kebanyakan imigran dari negara-negara bukan EU, kata ONS. Ramai daripada migran yang tiba secara sah di UK mengisi kekurangan tenaga kerja, seperti dalam sektor kesihatan. Angka juga menunjukkan tahap tinggi pelajar bukan EU tiba di UK.

“Statistik migrasi rekod hari ini menunjukkan kita telah membenarkan masuk lebih satu juta orang dalam tempoh dua tahun sahaja, populasi setanding dengan Birmingham,” bekas Menteri Dalam Negeri Sunak, Suella Braverman, yang dipecat oleh Sunak minggu lalu, menulis di X (dahulunya Twitter) pada Khamis.

Braverman menambah bahawa data ONS adalah “tamparan di muka awam British yang telah mengundi untuk mengawal dan mengurangkan migrasi pada setiap peluang” dan bahawa “Brexit memberi kita alat. Sudah tiba masanya untuk menggunakannya.”

Walaupun imigrasi dijangka menjadi topik penting di pilihan raya, tarikh untuk pilihan raya umum berikutnya belum diumumkan. Walau bagaimanapun, undang-undang UK mewajibkan ia diadakan sebelum 28 Januari 2025.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingapuraNow, SinchewBusiness, AsiaEase; Thailand: THNewson, ThaiLandLatest; Indonesia: IndonesiaFolk, IndoNewswire; Philippines: EventPH, PHNewLook, PHNotes; Malaysia: BeritaPagi, SEANewswire; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: TaipeiCool, TWZip; Germany: NachMedia, dePresseNow)