Menteri Pertahanan Korea Selatan mengarahkan rancangan untuk membunuh Kim Jong-un

(SeaPRwire) –   Menteri Pertahanan Korea Selatan mengarahkan perancangan untuk membunuh Kim Jong-un

Menteri Pertahanan Korea Selatan Shin Won-sik telah memanggil untuk dengan cepat membunuh pemimpin Korea Utara Kim Jong-un dan pegawai tinggi lain di Pyongyang jika perang meletus semula di semenanjung itu.

Shin mengeluarkan perintahnya pada hari Rabu, Special Warfare Command Korea Selatan untuk mempersiapkan mengambil alih pemimpin Korea Utara. “Jika Kim Jong-un memulakan perang, sebagai unit utama Korea Massive Punishment and Retaliation (KMPR), anda mesti menjadi unit operasi khas terkuat di dunia untuk dengan cepat menghapuskan kepimpinan musuh,” katanya semasa lawatan ke unit komando itu tenggara Seoul, di Incheon.

KMPR adalah doktrin pertahanan Korea Selatan untuk memberikan serangan membalas yang menyakitkan terhadap serangan Korea Utara. Ia adalah sebahagian daripada sistem “tiga paksi” Seoul untuk mencegah perang baru dengan Pyongyang, yang juga termasuk secara praemptif menghapuskan pelancaran rudal Korea Utara dan menembak jatuh rudal ketika terbang.

Kim telah memanggil latihan bersama seperti itu sebagai “latihan” untuk menyerang Korea Utara dan provokasi perang. Kedua-dua Korea secara teknikal telah berperang selama lebih tujuh dekad, selepas konflik 1950-1953 mereka berakhir dengan gencatan senjata dan bukannya perjanjian damai.

Dalam latihan terbaru Seoul dengan tentera Amerika Syarikat, pasukan khas telah bekerja pada “menyusup ke kemudahan perintah utama dan melemahkan operasi mereka,” lapor media Korea Selatan. Special Warfare Command Korea Selatan berkata ia sedang mempersiapkan “pelbagai provokasi” dari Utara, termasuk serangan pengganas. “Kami akan bergerak masuk, menindas dengan kuat mereka, dan menghukum mereka sehingga akhir.”

Shin, ketua pertahanan, juga melawat bunker perintah masa perang utama di Seongnam, hanya selatan Seoul, pada hari Rabu. Beliau berkata latihan bersama akan mempertajam operasi untuk “mematikan rangkaian nuklear dan rudal Korea Utara pada peringkat awal dan menyerang musuh di semua kawasan – termasuk darat, laut, udara, angkasa, siber, dan gelombang elektromagnet. Kami perlu terus memperkukuh keupayaan kami supaya kami boleh mengatasi mereka.”

Ketegangan di semenanjung itu telah meningkat dalam tahun lepas menyaksikan gelombang ujian rudal Korea Utara dan ancaman bersenjata oleh Seoul dan Washington. Shin mengancam pada bulan Disember untuk melepaskan “neraka kemusnahan” ke atas Pyongyang jika Korea Utara mengambil “tindakan gegabah yang membahayakan keamanan.” Ancaman itu datang beberapa minggu selepas Korea Utara melancarkan satelit perisikan, menyebabkan pembatalan perjanjian 2018 yang direka untuk mengurangkan ketegangan tentera di sekitar zon demiliterisasi (DMZ) semenanjung itu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.