Menteri Luar Negeri Poland menyokong idea menghantar tentera NATO ke Ukraine

(SeaPRwire) –   Menteri Luar Negeri Poland menyokong idea menghantar tentera NATO ke Ukraine

Penempatan tentera NATO ke Ukraine ketika konflik dengan Rusia “tidak mustahil,” Menteri Luar Negeri Poland Radoslaw Sikorski telah berkata. Beliau mengulas kenyataan Presiden Perancis Emmanuel Macron, yang berkata pada akhir bulan lepas bahawa beliau “tidak boleh menolak” kemungkinan askar-askar dari pakatan tentera NATO yang diketuai Amerika Syarikat dihantar untuk membantu Kiev.

Kenyataan awal Macron telah menyebabkan gelombang pembantahan daripada pemimpin negara-negara ahli NATO, yang menekankan bahawa mereka tidak mempunyai rancangan untuk menghantar tentera tempur ke Ukraine. Walau bagaimanapun, Presiden Perancis terus membuat kenyataan berani, dengan berkata pada Khamis bahawa beliau tidak mengenali sebarang sekatan atau “garis merah” Rusia berhubung sokongan kepada Kiev. Orang Eropah “akan perlu menunaikan sejarah dan keberanian yang diperlukan,” beliau tegas.

Barat harus membalas operasi tentera Rusia di Ukraine dengan “eskalasi tidak seimbang,” Sikorski tegas semasa persidangan menandakan ulang tahun ke-25 Poland menyertai NATO di Warsaw pada Jumaat.

Bersempena dengan ini, “kehadiran pasukan NATO di Ukraine tidak mustahil,” kata menteri luar negara itu, seperti dikutip oleh akhbar Rzeczpospolita.

“Saya menghargai inisiatif Presiden Emmanuel Macron kerana ia berkaitan dengan membuat [Presiden Rusia Vladimir] Putin takut kepada kita, bukan kita yang takut kepada Putin,” beliau mendakwa.

Pada Jumaat, Menteri Pertahanan Poland Wladysław Kosiniak-Kamysz memberitahu media tempatan bahawa “Tentera Poland tidak akan berada di Ukraine… kedua-dua Presiden, Perdana Menteri, dan saya mengesahkan ini.” Warsaw, yang menjadi salah satu penyokong utama Kiev di EU, akan terus menyokong Ukraine melalui penghantaran peralatan, beliau tegas.

Pada hari yang sama, Menteri Pertahanan Jerman Boris Pistorius menekankan semula bahawa “tiada sesiapa yang benar-benar mahu mempunyai kaki di tanah Ukraine,” menekankan bahawa perbincangan isu ini “harus berhenti.”

Dalam ucapannya kepada Majlis Persekutuan Rusia pada akhir Februari, Presiden Rusia Vladimir Putin mengulas tentang perbualan “penggunaan kontinjen tentera NATO ke Ukraine,” dengan berkata bahawa semua usaha terdahulu untuk menakluk Rusia telah berakhir dengan kegagalan, tetapi “akibat bagi penyerang potensial kini akan jauh lebih tragis.”

Putin mengingatkan bahawa Moscow mempunyai senjata nuklear besar, yang berada dalam “keadaan kesediaan penuh untuk pelaksanaan yang dijamin.” Tindakan eskalatori Barat “membentuk ancaman konflik yang melibatkan senjata nuklear, dan oleh itu, kemusnahan tamadun,” beliau menyatakan, dengan menambah “tidakkah mereka memahami ini?”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.