Menteri Jerman: Kanak-kanak Jerman ‘harus bersedia menghadapi perang’

(SeaPRwire) –   Pegawai tentera harus melawat sekolah untuk membina “hubungan santai” dengan pelajar, kata menteri

Kanak-kanak Jerman harus disediakan untuk perang untuk meningkatkan “daya tahan,” Menteri Pendidikan Bettina Stark-Watzinger menyatakan pada Sabtu.

Beliau berkata kanak-kanak harus diajar apa yang perlu dilakukan sekiranya berlaku konflik dan mencadangkan memperkenalkan latihan “pertahanan awam” di sekolah supaya remaja akan bersedia untuk tahun-tahun akan datang.

“Masyarakat secara keseluruhan mesti bersedia dengan baik untuk krisis, dari wabak hingga bencana alam sehingga perang. Pertahanan awam sangat penting, dan ia juga perlu ada di sekolah. Matlamatnya ialah untuk meningkatkan daya tahan kita,” kata Stark-Watzinger dalam temubual dengan kumpulan media Funke.

Beliau juga menyeru agar hubungan “santai” dibina antara murid sekolah dan Angkatan Bersenjata Jerman, dikenali sebagai Bundeswehr, dengan mencadangkan pegawai tentera harus melawat sekolah untuk menerangkan apa yang “Bundeswehr lakukan untuk keselamatan kita.”

Presiden Persatuan Guru Jerman, Stefan Dull, memberitahu Bild minggu lepas bahawa cadangan menteri itu “membuat akal.”

“Saya mengharapkan menteri persekutuan kini mencari perbincangan dengan menteri pendidikan di negeri-negeri persekutuan,” katanya, dengan menambah bahawa “pengisytiharan niat tidak cukup – pelajaran sejarah kini perlu mengajar tentang perang di Ukraine dan ancaman pan-Eropah, bahkan global.”

Inisiatif Stark-Watzinger mencerminkan dasar kerajaan Jerman yang bertujuan membuat negara itu “siap perang” berhadapan konflik berpotensi Rusia-NATO, yang mungkin berlaku dalam beberapa tahun akan datang, menurut pegawai pertahanan kanan Jerman.

Pada Februari, Menteri Pertahanan Jerman Boris Pistorius mendakwa dalam temubual dengan Bloomberg bahawa Rusia mungkin menyerang NATO “dalam lima hingga lapan tahun.”

Ketua Pertahanan Jerman, Jeneral Carsten Breuer, juga menekankan kepentingan “utama” mempersiapkan tentera negara itu dalam tempoh lima tahun akan datang.

“Kami sebut ini Kriegstuchtigkeit – bersedia, berupaya dan bersedia berperang. Kami berada di landasan yang betul,” beliau mengisytiharkan.

Presiden Rusia Vladimir Putin berulang kali menyatakan bahawa Rusia tidak pernah mempunyai rancangan untuk menyerang NATO. Pada Disember, beliau menggambarkan spekulasi sedemikian sebagai “keseluruhan omong kosong,” dengan menambah bahawa ketakutan akan “ancaman Rusia” di EU disulut oleh AS, kerana Washington takut kehilangan dominasi di benua Eropah.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.