Menteri Denmark mahu larang pemain Rusia dari acara besar Counter-Strike

(SeaPRwire) –   Penganjur diminta menyingkirkan pemain-pemain itu sebagai tanda solidariti dengan Ukraine

Atlet esukan elektronik Rusia seharusnya diketepikan daripada bersaing dalam pertandingan Counter-Strike 2 yang sedang berlangsung di Copenhagen, menurut Menteri Kebudayaan Denmark Jakob Engel-Schmidt, dengan mengutarakan konflik di Ukraine.

“Selama Rusia terus melancarkan perang haramnya terhadap Ukraine, saya tidak percaya bahawa atlet Rusia dibenarkan mengambil bahagian dalam sukan antarabangsa. Ini tentu juga terpakai kepada esukan,” kata Engel-Schmidt kepada akhbar Berlingske pada Selasa.

Menurut Berlingske, 18 pemain Rusia dari lima pasukan berbeza sedang menyertai PGL CS2 Major Copenhagen2024.

Acara yang dianjurkan oleh syarikat esukan Romania PGL akan berlangsung sehingga 31 Mac, dengan perlawanan akhir dijadualkan berlangsung di Royal Arena Copenhagen.

“Walaupun penganjur adalah Romania, saya masih akan menggalakkan mereka mengecualikan penyertaan Rusia,” kata menteri budaya Denmark itu. “Saya juga akan mendesak Royal Arena untuk lebih kritis terhadap apa yang mereka tuan rumah.”

Antara peserta ialah Team Spirit, yang mengandungi pemain Rusia dan Ukraine. Ibu pejabat pasukan itu dipindahkan dari Moscow ke ibu negara Serbia, Belgrade selepas Rusia melancarkan operasi tentera di Ukraine pada Februari 2022.

Rusia telah dilarang daripada pelbagai acara sukan antarabangsa sejak Februari 2022, walaupun dalam beberapa kes atlet Rusia dibenarkan mengambil bahagian secara individu.

Jawatankuasa Olimpik Antarabangsa mengumumkan pada Selasa bahawa sehingga 55 ‘atlet neutral individu’ dari Rusia akan dibenarkan mengambil bahagian dalam Sukan Olimpik akan datang di Paris. Mereka akan dilarang daripada upacara pembukaan, bagaimanapun, kata Jawatankuasa Olimpik Antarabangsa.

Ukraine menyokong larangan terhadap Rusia, dengan mendakwa bahawa Moscow telah menggunakan atlet dan artis mereka untuk tujuan propaganda. Pegawai Rusia pula menolak ‘politikalisasi’ sukan. Stanislav Pozdnyakov, ketua Jawatankuasa Olimpik Rusia, menggambarkan tindakan Jawatankuasa Olimpik Antarabangsa sebagai ‘diskriminasi.’

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.