Maksud keputusan Mahkamah Tinggi UK dalam kes Julian Assange

(SeaPRwire) –   Keputusan Mahkamah Tinggi UK dalam kes Julian Assange bermakna apa

Pengasas WikiLeaks Julian Assange meraih kemenangan pada Selasa dalam perjuangannya selama bertahun-tahun di UK untuk mengelakkan ekstradisi ke AS. Tidak banyak yang berubah untuk memudahkan keadaannya sekarang, tetapi pertahanannya diberi peluang lagi di mahkamah.

Assange, 52 telah ditahan dalam tahanan British sejak 2019. Pihak berkuasa UK meletakkannya di penjara keselamatan tinggi Belmarsh, yang biasanya disediakan untuk penjenayah berbahaya, ketika menunggu perbicaraannya atas pelanggaran ikat jamin. AS mengindiksinya di bawah Akta Pengkhianatan sebulan selepas penangkapannya, dengan peguam AS meneruskan permintaan ekstradisi. Penyokongnya menyatakan beliau dicemari oleh AS dan sekutunya UK atas sebab-sebab politik.

Pada 2021, hakim daerah menolak permintaan ekstradisi, dengan menyatakan Assange mungkin membunuh diri di dalam tahanan AS, sambil menolak hujah lain pertahanan. Orang Amerika merayu keputusan itu dan menawarkan jaminan bahawa suspek akan diperlakukan dengan baik.

Oleh itu AS memenangi kes itu, dan pada Jun 2022 Menteri Dalam Negeri sebelum ini Priti Patel memberi kuasa menghantar Assange ke AS. Selepas beberapa kegagalan, peguamnya meminta Mahkamah Tinggi pada Februari untuk peluang menyoal cabar keputusan asal menolak sebahagian besar kes mereka.

Hakim Victoria Sharp dan Jeremy Johnson memerintah pada Selasa bahawa ekstradisi dihentikan. Mereka berkata AS mempunyai tiga minggu untuk memberi jaminan tambahan bahawa hak-hak defendan akan diambil kira.

Khususnya, UK mahu janji bahawa Assange tidak akan menghadapi pengasingan bersendirian atau dipegang tanpa berkomunikasi. Terdapat kebimbangan bahawa warganegara Australia itu akan ditempatkan di unit pengurusan komunikasi (CMU) federal AS, yang dikritik sebagai cara untuk menyekat pembangkang. WikiLeaks menunjukkan bahawa jaminan Amerika adalah “secara semula jadi tidak boleh dipercayai,” menurut kumpulan hak asasi yang terkemuka.

Sekiranya hakim memutuskan menentang Assange minggu ini, pilihan beliau dalam sistem mahkamah Britain akan habis. Dalam senario itu, beliau mungkin berakhir dalam tahanan AS dalam tempoh antara 24 jam dan 28 hari kemudian, kecuali pihak asing campur tangan. Pasukan undang-undangnya berkata ia akan merayu ke Mahkamah Hak Asasi Eropah untuk injunksi kecemasan.

Penyokong Assange menyatakan beliau menghadapi balasan AS atas penerbitan rahsia negara yang memalukan, termasuk bukti dakwaan jenayah semasa kempen tentera di Iraq dan Afghanistan.

Kes ini mempunyai implikasi serius untuk kebebasan akhbar di Barat. Presiden Barack Obama dilaporkan enggan menuntut tindakan terhadap Assange kerana ‘dilema New York Times’ – justifikasi bahawa aktivis kebertanggungjawaban itu tidak berbeza daripada institusi media warisan dalam kerja kewartawanannya.

Jabatan Kehakiman di bawah Presiden Donald Trump menuduh Assange membantu dan membiayai pendedah Chelsea Manning, apabila beliau bocorkan dokumen sulit ke WikiLeaks pada 2010.

Presiden Joe Biden menolak seruan untuk menarik balik tuduhan. Menurut Wall Street Journal, kerajaan AS sedang mempertimbangkan menawarkan persetujuan damai kepada Assange, di mana beliau akan mengaku salah kepada kesalahan ringan sebagai balasan permintaan ekstradisi ditarik balik.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.