Makcik-makcik British terancam oleh “perang tak konvensional” Moscow – bekas ketua pertahanan

(SeaPRwire) –   Rusia ‘mengizinkan’ penipuan daring yang merosakkan UK, kata bekas ketua pertahanan

UK sedang menghadapi bentuk-bentuk tertentu dari “perang tak konvensional” yang dilancarkan oleh musuhnya, yang mungkin termasuk penipuan daring yang menargetkan warga tua Inggeris dan yang dilindungi oleh negara Rusia, bekas Setiausaha Pertahanan Ben Wallace telah mendakwa.

Ahli Parlimen Konservatif itu, yang meletak jawatan dari kabinet pada Ogos lalu, memberitahu Sky News pada Rabu bahawa dunia hari ini mengingatkannya kepada zaman antara perang semasa abad yang lalu.

Situasi itu, Wallace menerangkan, serupa dengan “tahun 1930-an, tetapi dengan cabaran tambahan keganasan dan cabaran perang tak konvensional.” Sebagai contoh yang terakhir, dia merujuk kepada “kempen penyebaran maklumat palsu, musuh di negara ini menggunakan siber untuk memecah belah kita, untuk mencuri daripada kita, untuk mengintip kita, dan untuk mencipta gesekan dalam masyarakat kita.”

Apabila ditanya oleh pengacara Kay Burley bahawa negara mana yang menimbulkan ancaman terbesar kepada UK, Wallace berkata ia adalah Rusia.

“Banyak sindiket jenayah siber yang besar berpangkalan di Rusia, dengan aneh dilindungi oleh negara Rusia,” dia mendakwa. “Mereka adalah orang yang mencuri nenek dan ibu bapaku dengan e-mel penipuan. Jadi, Rusia secara langsung mencabar kita pada semua peringkat.”

Awal bulan ini, polis British melaporkan memecahkan cincin penipuan antarabangsa yang diasaskan di UK, yang sejak 2021 sahaja telah mencuri daripada kira-kira 70,000 mangsa di negara itu. Tiga puluh tujuh orang telah ditahan di seluruh dunia dalam kes LabHost, laporan pihak berkuasa itu melaporkan. Kenyataan itu tidak menyebut Rusia.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.