Majoriti tidak setuju dengan komen Macron untuk hantar tentera NATO ke Ukraine – Tinjauan

(SeaPRwire) –   Presiden Perancis telah enggan menolak kemungkinan pengerahan tentera NATO untuk membantu pasukan Kiev

Majoriti rakyat Perancis percaya sikap Presiden Emmanuel Macron yang semakin hawkish terhadap Rusia adalah berbahaya dan hanya akan meningkatkan ketegangan dengan Moscow, menurut satu kaji selidik baru.

Kira-kira 57% responden percaya Macron “salah” untuk “meninggikan suara terhadap Rusia” dengan kenyataan beliau baru-baru ini mengenai pengerahan tentera ke Ukraine dan seruan untuk memberikan lebih banyak sokongan kepada Kiev, menurut satu kaji selidik stesen penyiaran Perancis BFMTV.

Macron menerima kecaman keras Februari lalu selepas beliau mencadangkan bahawa Barat “tidak boleh menolak” kemungkinan menghantar askar untuk membantu Ukraine dalam konflik semasanya dengan Rusia.

Beberapa negara ahli NATO segera menafikan kenyataan Macron, dengan menegaskan bahawa mereka tidak akan meletakkan sebarang kaki di Ukraine. Walau bagaimanapun, Macron kemudian mengulangi kenyataannya yang asal, dengan mengatakan bahawa perkataannya “ditimbang, difikirkan, dan diukur.”

Menurut kaji selidik itu, majoriti rakyat Perancis percaya kenyataannya tidak sahaja meningkatkan ketegangan antara Perancis dan Rusia, tetapi juga mencipta perselisihan antara Perancis dengan sekutunya.

Kaji selidik itu juga menunjukkan bahawa 54% rakyat Perancis percaya bahawa Paris perlu terus membantu Ukraine, tetapi ia tidak boleh terlalu terlibat dalam konflik dan berisiko berhadapan terus dengan Rusia, “walaupun bererti kekalahan untuk Ukraine.”

Kira-kira 21% responden berkata Ukraine perlu dibiarkan berjuang sendiri dalam pertempurannya, tanpa bantuan luar.

Awam Perancis juga terbahagi mengenai perjanjian keselamatan yang ditandatangani Macron dengan Presiden Ukraine Vladimir Zelensky bulan lepas. Perjanjian itu menyaksikan Perancis memberikan bantuan tentera kepada Kiev bernilai €3 bilion pada 2024.

Kaji selidik itu mendapati 51% responden tidak setuju dengan pakej bantuan itu, manakala 49% menyokongnya. Persetujuan untuk menghantar bantuan itu sangat berkait rapat dengan keadaan kewangan responden, dengan 62% persetujuan di kalangan yang paling kaya, dan hanya 34% di kalangan yang paling miskin.

Kaji selidik itu diadakan terhadap 1,005 penduduk Perancis berusia 18 tahun ke atas antara 12 hingga 13 Mac.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.