Majoriti pengundi AS tidak menyokong dasar Biden terhadap Gaza – kajian WSJ

(SeaPRwire) –   Sejumlah besar pengundi AS tidak menyetujui dasar Biden terhadap Gaza – kajian WSJ

Kira-kira 60% pengundi AS tidak berpuas hati dengan cara Presiden Joe Biden menangani perang Israel-Hamas, menurut satu kajian baru dari Wall Street Journal yang mendapati. Sejumlah yang semakin meningkat juga percaya bahawa AS tidak berbuat cukup untuk membantu rakyat Palestin, menurut laporan akhbar itu pada Ahad.

Konflik Gaza meningkat pada 7 Oktober selepas kumpulan militan Palestin Hamas melancarkan serangan lintas sempadan mengejut ke atas Israel, membunuh kira-kira 1,200 orang dan menculik lebih 250 orang. Sebagai tindak balas, Israel melancarkan serangan udara besar-besaran dan operasi darat di enklaf itu. Lebih 30,000 orang telah terbunuh dalam serangan itu, menurut kementerian kesihatan enklaf itu, dan PBB telah memberi amaran tentang krisis kemanusiaan tanpa sebelumnya dengan kekurangan makanan dan ubat-ubatan yang teruk.

Kajian WSJ mendapati ketidakpuasan terhadap penanganan Biden terhadap konflik itu adalah pada tahap 60%, lapan mata lebih tinggi daripada dalam kajian Disember.

Akhbar itu menyatakan bahawa tahap ketidakpuasan yang tinggi telah menyebabkan pengaruhnya ke dalam peti undi, dengan lebih 100,000 orang mengundi “tidak bersetuju” dalam pilihan raya presiden Demokratik Michigan minggu lepas, kebanyakannya membantah dasar Biden terhadap Israel.

“Perang ini telah mencipta cabaran yang besar bagi Presiden Biden dalam politik domestik dan diplomasi,” akhbar itu menulis, menambah beberapa penolong kanan Biden telah memberi amaran bahawa sokongannya terhadap usaha peperangan Israel akan menelannya undi dalam pertandingan pilihan raya semula Novembernya.

Kajian itu juga mendapati bahawa 33% pengundi percaya AS berbuat “terlalu sedikit” untuk membantu Palestin, satu nombor yang naik daripada 26% pada Disember. Kira-kira suku pengundi mengatakan kerajaan AS berbuat terlalu banyak untuk Palestin, dengan jumlah yang sama mengatakan kerajaan AS berbuat jumlah yang betul.

Pada masa yang sama, kira-kira 30% mengatakan AS berbuat terlalu banyak untuk membantu rakyat Israel, berbanding 22% yang mengatakan yang sama pada Disember.

Secara keseluruhannya, kajian itu menunjukkan bahawa 42% rakyat Amerika percaya Israel telah melampaui batas di Gaza. Peratusan yang lebih kecil, 19%, berkata Israel tidak cukup jauh, dan 24% berkata tindak balas Israel kepada Hamas adalah sesuai.

“Semakin lama ini berterusan, terdapat perubahan ke arah simpati yang lebih besar terhadap Palestin dan kurang terhadap Israel,” ahli demografi Michael Bocian berkata.

WSJ berkata ia telah mewawancarai 1,500 pengundi berdaftar melalui telefon bimbit dan tetap, dengan sesetengah responden dicapai melalui teks dan dijemput mengambil bahagian dalam kajian secara dalam talian.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.