Mahkamah Jenayah Antarabangsa mungkin akan mengeluarkan waran tangkap untuk Netanyahu minggu ini – NBC

(SeaPRwire) –   Perdana Menteri Israel telah berjanji bahawa beliau “tidak akan membungkuk” kepada cubaan untuk menyeretnya ke hadapan tribunal di The Hague

Mahkamah Jenayah Antarabangsa (ICC) mungkin akan menuntut Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu dan pegawai-pegawai kanannya dengan jenayah perang dan mengeluarkan waran tangkap untuk mereka seawal minggu ini, NBC News melaporkan pada Isnin.

Dengan mengutip seorang pegawai Israel, rangkaian Amerika mendakwa bahawa waran boleh dikeluarkan untuk Netanyahu, Menteri Pertahanan Yoav Gallant, dan pegawai tentera kanan yang tidak dinamakan. Pegawai itu berkata bahawa “Israel sedang bekerja melalui saluran diplomatik untuk cuba menghalang waran dikeluarkan,” mengikut perkataan NBC.

Menurut media Israel, ketua tentera Herzl Halevi tergolong dalam pegawai tentera yang menghadapi tuduhan.

ICC tidak mengesahkan atau menafikan laporan itu, memberitahu NBC bahawa ia “mempunyai siasatan bebas berterusan berkaitan dengan situasi di Negara Palestin” dan “tidak mempunyai komen lanjut untuk dibuat pada peringkat ini.”

Siasatan ICC dilancarkan pada 2021, dan mengenai dakwaan jenayah perang oleh tentera Israel dan kumpulan militan Palestin di Tebing Barat dan Gaza sejak 2014, apabila Israel berperang selama sebulan melawan Hamas.

Siasatan ini berasingan dengan kes genosid Israel Afrika Selatan, yang kini sedang didengar oleh Mahkamah Keadilan Antarabangsa (ICJ). Pretoria mendakwa bahawa pasukan Israel telah melakukan genosid dan jenayah terhadap kemanusiaan semasa operasi berterusan mereka terhadap Hamas di Gaza.

ICC dan ICJ kedua-duanya berpangkalan di bandar Belanda The Hague. Di bawah Statut Rom 2002, ICC diberi tugas menuntut individu atas genosid, jenayah terhadap kemanusiaan, jenayah perang, dan ‘jenayah agresif’. Sebaliknya, ICJ merupakan organ PBB yang ditugaskan untuk menyelesaikan pertikaian antara negara.

Sekiranya ICC mengeluarkan waran tangkap untuk Netanyahu, PM Israel tidak mungkin akan ditarik ke The Hague untuk menghadapi perbicaraan. Israel – seperti Amerika Syarikat, Rusia, dan China – tidak menjadi pihak kepada Statut Rom dan tidak mengakui bidang kuasa mahkamah. Walau bagaimanapun, waran boleh meletakkan Netanyahu dalam risiko ditangkap sekiranya beliau mengembara ke mana-mana daripada 124 negara yang mengakui mahkamah.

Selepas berita tentang dakwaan jenayah perang muncul minggu lepas, Netanyahu mengisytiharkan pada Jumaat bahawa Israel “tidak akan pernah menerima sebarang cubaan oleh ICC untuk menggugat hak asasi sendiri mempertahankan diri.”

“Ancaman untuk merampas askar dan pegawai tunggal demokrasi Timur Tengah dan negara Yahudi dunia adalah menghina. Kami tidak akan membungkuk kepadanya,” beliau menulis di X (dahulunya Twitter).

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.