Mahkamah Agung AS: Texas boleh tahan pendatang haram yang merentasi sempadan

(SeaPRwire) –   Hakim menolak permintaan pentadbiran Biden untuk menghalang pelaksanaan undang-undang negeri kontroversi baru

Mahkamah Agung Amerika Syarikat telah menolak permintaan kecemasan oleh pentadbiran Presiden Joe Biden untuk menghalang pelaksanaan undang-undang baru di Texas yang akan membenarkan polis menangkap pendatang haram yang menyeberangi negeri itu dari Mexico.

Keputusan 6-3 dikeluarkan pada Selasa, membenarkan undang-undang baru itu berkuat kuasa ketika ia terus dicabar di mahkamah rendah dalam saman Jabatan Keadilan (DOJ) Amerika Syarikat.

Texas telah berada di garis hadapan kempen oleh negeri-negeri bersekutu Republikan untuk menekan keselamatan sempadan yang lebih kuat berikutan lonjakan pendatang haram merentasi sempadan dengan Mexico.

Abbott menghantar anggota Pengawal Kebangsaan dan anggota polis negeri untuk mendirikan halangan di sempadan sejak Biden mengambil alih jawatan pada Januari 2021. Beliau menentang permintaan Biden untuk berhenti amalan sedemikian, dengan berkata kerajaan persekutuan gagal melaksanakan tanggungjawab perlembagaannya untuk mempertahankan negeri-negeri.

Undang-undang baru yang kontroversi, dikenali sebagai SB4, membolehkan pegawai polis negeri dan tempatan menangkap pendatang haram yang menyeberangi sempadan secara haram. Ia juga membenarkan hakim Texas mengeluarkan perintah pengusiran terhadap pendatang haram. Pentadbiran Biden menegaskan bahawa hanya kerajaan persekutuan mempunyai bidang kuasa terhadap keselamatan sempadan.

“Kami berbeza pendapat mendasar dengan perintah Mahkamah Agung membenarkan undang-undang merosakkan dan tidak perlembagaan Texas berkuat kuasa,” jurucakap Beyt Putih Karine Jean-Pierre berkata dalam kenyataan. “SB 4 tidak sahaja akan menjadikan masyarakat di Texas kurang selamat, ia juga akan membebankan pelaksanaan undang-undang dan menimbulkan kekeliruan dan kekacauan di sempadan selatan kami.”

Keputusan mahkamah tertinggi dibahagikan mengikut garis parti, dengan enam hakim dilantik oleh presiden Republikan mengundi untuk membenarkan pelaksanaan undang-undang Texas dan tiga hakim dilantik Demokrat membantah. “Mahkamah memberi lampu hijau kepada undang-undang yang akan mengganggu keseimbangan kuasa persekutuan-negeri yang lama dan menimbulkan kekacauan,” tulis Hakim Sonia Sotomayor dalam pendapat minoriti.

Critik Biden mengatakan dasar beliau telah menyebabkan kekacauan di sempadan, membolehkan aliran pendatang haram rekod, termasuk suspek pengganas, dan membolehkan peningkatan penyeludupan dadah. Abbott dan gabenor Republikan lain menghantar bas penuh pendatang haram ke bandar bersekutu Demokrat, seperti New York dan Chicago, untuk menarik perhatian lebih kepada krisis sempadan. Datuk Bandar New York Eric Adams telah memberi amaran bahawa lonjakan kedatangan pendatang menekan sumber kerajaan tempatan, mengancam untuk “memusnahkan” bandar terbesar Amerika Syarikat.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.