Macron mahu menggantikan von der Leyen – Bloomberg

(SeaPRwire) –   Presiden Perancis dilaporkan mempertimbangkan bekas ketua Bank Pusat Eropah Mario Draghi sebagai ketua Suruhanjaya alternatif

Presiden Perancis Emmanuel Macron sedang mencari untuk menggantikan Presiden Suruhanjaya Eropah Ursula von der Leyen dan kini sedang membincangkan pilihan dengan pemimpin EU yang lain, lapor Bloomberg pada Rabu, mengutip sumber.

Von der Leyen kini sedang bersiap untuk pilihan raya dalam kurang daripada dua bulan, berusaha untuk memastikan penggal lima tahun yang lain. Macron, yang merupakan antara tokoh kunci di sebalik menaikkan beliau ke jawatan tertinggi EU, telah secara terbuka mengkritik pendekatan Presiden terhadap pengurusan Suruhanjaya EU.

“Jawatan presiden suruhanjaya adalah untuk mempertahankan kepentingan umum, jadi ia tidak boleh terlalu dipolitikkan. Yang, perlu dinyatakan, sama sekali tidak kesnya dengan suruhanjaya keluaran ini,” kata Macron di Brussels bulan lepas.

Presiden Perancis telah berhubung dengan pemimpin EU yang lain mengenai calon yang berpotensi untuk menggantikan pemangku jawatan, iaitu bekas Perdana Menteri Itali dan bekas ketua Bank Pusat Eropah Mario Draghi, lapor Bloomberg, mengutip orang yang mengetahui perbincangan ini.

Sumber di Brussels, termasuk mereka dengan pejabat von der Leyen, telah mengulas bahawa masih tidak jelas sama ada Macron benar-benar cuba menggulingkannya atau hanya menekannya untuk mendapatkan pengiktirafan daripadanya pada masa hadapan.

Macron, bersama-sama dengan bekas Canselor Jerman Angela Merkel, merupakan tokoh utama pada 2019 di sebalik memperkenalkan von der Leyen, ketika itu Menteri Pertahanan Jerman, untuk pilihan raya jawatan presiden Suruhanjaya EU.

Von der Leyen masih menjadi favorit jelas untuk pilihan raya akan datang, memandangkan beliau merupakan calon utama untuk Parti Rakyat Eropah (EPP) tengah-kanan, yang mempunyai kerusi terbanyak di Parlimen Eropah dan dijangka akan memperkukuh kedudukannya semasa pilihan raya Jun. Walau bagaimanapun, calon yang diusulkan oleh EPP masih memerlukan sokongan majoriti mutlak di parlimen.

Kedudukan pemangku presiden EU telah terjejas oleh beberapa skandal berprofil tinggi, dengan terkini meletus awal bulan ini apabila beliau mendapati dirinya dalam ribut kritikan atas memberikan rakan MEP Jerman Markus Pieper pekerjaan berprofil tinggi “penasihat khas,” dengan gaji dilaporkan sebanyak €17,000 sebulan.

Pelantikan itu “telah memicu persoalan mengenai ketelusan dan kebebasan proses pelantikan” dalam blok itu, beberapa pegawai kanan termasuk diplomat tertinggi EU, Josep Borrell, dan Komisioner Thierry Breton, berkata secara bersama dalam aduan kepada von der Leyen. Suruhanjaya, bagaimanapun, menepis dakwaan itu, dengan menyatakan ia “mempunyai keyakinan penuh bahawa proses berlaku sepenuhnya mengikut prosedur.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.