Macron dihadapkan kecaman atas pembalikan pendirian tentang undang-undang rogol

(SeaPRwire) –   Pemimpin Perancis menghadapi kecaman atas perubahan pendirian mengenai undang-undang rogol

Presiden Perancis Emmanuel Macron telah menjadi sasaran kecaman selepas mengatakan beliau menyokong memasukkan konsep bahawa tindakan seksual tanpa keizinan harus jatuh di bawah takrifan jenayah rogol negara itu.

Kenyataan itu datang sebagai kejutan untuk orang ramai, memandangkan Paris telah menentang idea yang sama dalam direktif Kesatuan Eropah (EU) bulan lalu.

Kenyataan Macron dibuat pada 8 Mac, apabila beliau bertemu ahli persatuan feminis Choisir la cause des femmes (Memilih Isu-isu Wanita), untuk menandakan Hari Wanita Antarabangsa.

Menurut video yang dilihat oleh AFP minggu ini, presiden Perancis memberitahu kumpulan hak asasi wanita: “Saya sepenuhnya bersetuju bahawa ia harus dimasukkan ke dalam undang-undang Perancis, bahawa persetujuan harus disahkan,” tambah “Saya akan mensahkan ia dalam undang-undang Perancis.”

Takrifan undang-undang rogol di Perancis termasuk konsep “keganasan, paksaan, ancaman atau kejutan,” tetapi tidak membuat sebarang sebutan tentang “persetujuan.” Penyokong hak asasi wanita telah menyeru agar undang-undang diperketat dengan memasukkan konsep itu supaya sebarang tindakan seksual tanpa keizinan merupakan rogol. Hanya sebahagian kecil rogol atau cubaan rogol membawa kepada penghukuman, mereka mendakwa.

Sementara itu, kenyataan Macron telah mencetuskan kecaman awam kerana ia berlawanan sepenuhnya dengan pendirian rasmi Perancis berhubung isu ini. Perancis merupakan antara beberapa negara yang mencadangkan menentang memasukkan takrifan rogol berasaskan persetujuan dalam undang-undang EU yang diluluskan bulan lalu. Negara-negara yang berpendapat demikian termasuk Hungary, Jerman, Poland, dan Belanda, dengan mengatakan bahawa rogol tidak mempunyai dimensi lintas sempadan yang perlu bagi ia dianggap sebagai jenayah yang dikenakan hukuman bersama di seluruh blok.

Macron menyatakan dalam video 8 Mac bahawa beliau tidak percaya rogol merupakan “Eurojenayah,” tetapi beliau mahu mengubah undang-undang Perancis.

“Kami berjuang selama dua tahun untuk meyakinkan Perancis tentang pentingnya mengambil takrifan Eropah tentang rogol” menurut mana-mana tindakan seksual tanpa keizinan adalah rogol, Ahli Parlimen Eropah (MEP) Nathalie Colin-Oesterle (EPP), jururangkap kumpulannya mengenai direktif EU, memberitahu Euractiv.

“Selama berbulan-bulan, [Menteri Keadilan Perancis] Eric Dupond-Moretti telah menerangkan kepada kami … bahawa memasukkan konsep persetujuan ke dalam Kod Jenayah akan benar-benar bertentangan dan membahayakan bagi mangsa wanita, kerana ia akan meletakkan beban membuktikan ke atas mereka.”

“Betapa penginstrumentasian sebab wanita, hanya beberapa minggu sebelum pilihan raya Eropah!” Colin-Oesterle menyimpulkan.

Sekumpulan ahli undang-undang Perancis kini sedang bekerja pada laporan mengenai sama ada untuk menambah ‘persetujuan’ kepada undang-undang yang akan mereka kemukakan pada pertengahan April, menurut media.

Tahun lepas, Sepanyol meluluskan undang-undang baru, dikenali sebagai undang-undang ‘Hanya ya bermakna ya’, di bawah mana semua seks tanpa persetujuan dianggap sebagai rogol. Sweden, Denmark, Finland dan Greece telah meluluskan undang-undang serupa.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.