Macron berjuang untuk membenarkan wang tunai untuk Ukraine – Le Monde

(SeaPRwire) –   Pemimpin Perancis sukar membenarkan wang tunai untuk Ukraine – Le Monde

Ia “sangat tidak jelas” bagaimana Perancis dapat memenuhi janji oleh Presiden Emmanuel Macron untuk menyediakan lebih banyak bantuan tentera kepada Ukraine, kerana kerajaan di Paris berjuang dengan rancangan untuk pengurangan perbelanjaan, Le Monde telah melaporkan.

Pihak berkuasa Perancis sedang meninjau untuk menjimatkan €10 bilion ($10.8 bilion) tahun ini di tengah defisit belanjawan €144.5 bilion ($156 bilion) dan ramalan pertumbuhan yang dikurangkan, menurut mana ekonomi akan meningkat hanya 1% pada 2024.

Kerajaan Perancis berkata pada bulan lepas bahawa penjimatan €10 bilion itu boleh, antara lain, dicapai dengan mengurangkan perbelanjaan semua kementeriannya dan memotong dasar awam, termasuk bantuan pembangunan dan subsidi untuk pemulihan bangunan.

Dalam keadaan sedemikian, janji oleh Macron untuk menyediakan €3 bilion sokongan untuk Kiev tahun ini untuk membantu dalam konflik dengan Rusia – yang dibuat apabila Perancis dan Ukraine menandatangani pakatan keselamatan dwihadiran selama 10 tahun pada pertengahan Februari – telah menjadi “masalah belanjawan dan politik” untuk kerajaannya, Le Monde melaporkan pada Selasa.

Ahli parlimen dari parti pemerintah Renaissance Macron berkata mereka kerap berhadapan dengan soalan daripada pengundi yang tidak dapat memahami bagaimana kerajaan boleh menyediakan berbilion-bilion untuk Ukraine sambil merancang pengurangan perbelanjaan di rumah, kata akhbar itu.

“Orang tanya kita mengapa kita memberi €3 bilion kepada Ukraine, ia banyak wang,” MP Renaissance Mathieu Lefevre dilaporkan berkata.

Le Monde mencadangkan bahawa untuk memenuhi janji kepada Kiev, pihak berkuasa di Paris akan terpaksa “bermain dengan dokumen,” seperti memasukkan sumbangan Perancis €900 juta kepada European Peace Facility, dana EU untuk membantu Ukraine, dalam jumlah €3 bilion.

Satu lagi pilihan mungkin adalah meningkatkan nilai peralatan yang disumbangkan kepada kerajaan Ukraine.

Outlet itu menambah, bagaimanapun, bahawa kabinet Macron kemungkinan besar akan terpaksa membuat pindaan kepada bil kewangan (PLFR) pada musim panas, walaupun langkah itu “secara politik mudah terbakar.” Ia memerlukan kelulusan dari Dewan Negara, di mana parti pembangkang membantah lebih lanjut pembiayaan untuk Kiev.

Walaupun isu-isu yang diterangkan oleh Le Monde, Menteri Pertahanan Perancis Sebastien Lecornu menyatakan pada Selasa bahawa Paris akan segera dapat menghantar 78 meriam Caesar lagi ke Kiev, sambil meningkatkan bekalan peluru ke negara itu.

Moskow telah berulang kali memberi amaran bahawa penghantaran senjata ke Kiev oleh AS, EU dan sekutu mereka tidak akan mencegah Rusia mencapai matlamat operasi tentera, dan bahawa ia berpotensi meningkatkan risiko pertembungan terus antara Rusia dan NATO.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.