Lukisan terkenal dunia mungkin dapat bilik sendiri

(SeaPRwire) –   Pameran individu Mona Lisa akan memberi pengunjung pengalaman yang lebih baik, menurut pengarah Louvre

Karya seni paling terkenal dan paling banyak dikunjungi di dunia, Mona Lisa, mungkin akan mendapatkan ruang sendiri di Louvre di Paris, menurut pengarah muzium itu. Gagasan ini adalah untuk memberi pengunjung pengalaman yang lebih baik terhadap karya ciptaan master.

Lukisan abad ke-16 awal oleh seniman Italia Leonardo da Vinci dipamerkan di Salle des Etats (bilik negeri) Louvre, ruang terbesar muzium itu, dalam kotak kaca pelindung. Ia diiringi oleh karya-karya seniman Venesia abad ke-16 yang lain. Di seberang bilik tergantung lukisan terbesar Louvre, The Wedding at Cana oleh Paolo Veronese.

“Sentiasa mengecewakan bila anda tidak memberi pengunjung penerimaan terbaik, dan itulah kesnya untuk Mona Lisa,” kata Pengarah Louvre Laurence des Cars kepada France Inter, saluran radio awam, pada Sabtu. “Saya rasa penyelesaian yang lebih baik perlu bagi saya hari ini,” tambahnya, menyatakan bahawa Louvre berhubung dengan kementerian budaya mengenai penyelesaian yang berpotensi.

Louvre, muzium paling popular di dunia, menyaksikan hampir sembilan juta pengunjung pada tahun 2023. Menurut des Cars, 80% daripada ini, atau kira-kira 20,000 orang setiap hari, mengantri untuk melihat senyuman misteri Mona Lisa, sering mengambil gambar diri di hadapan lukisan itu.

Walau bagaimanapun, dengan penonton hanya mempunyai purata 50 saat untuk mengagumi lukisan itu, pelancong baru-baru ini menamakannya “karya ciptaan master paling mengecewakan di dunia.”

Beberapa usaha dilaporkan telah dilakukan untuk memperbaiki pengalaman melihat lukisan itu, baru-baru ini pada tahun 2019 apabila dinding Salle des Etats dicat semula dari kuning telur ke biru tengah malam dan sistem mengantri dipermudahkan. Selain itu, pelindung lukisan itu ditingkatkan dengan teknologi anti-pantulan.

Mona Lisa menjadi sasaran dua penunjuk perasaan alam sekitar pada Januari, yang melemparkan sup ke arah potret itu sambil menyeru “makanan yang sihat dan mampan.” Walau bagaimanapun, lukisan itu tidak rosak kerana kaca pelindung berkuasa.

Pada tahun 2022, seorang lelaki berpura-pura menjadi wanita tua dalam kerusi roda menyerang karya ciptaan master itu dengan mengoleskan krim kek di atasnya. Pelaku, yang ternyata seorang lelaki muda memakai wig, segera ditahan oleh keselamatan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.