London mungkin menawarkan solusi untuk dilema ‘Taurus untuk Kiev’ di Berlin – FM

(SeaPRwire) –   UK terbuka kepada “semua pilihan” untuk mencapai “kesan maksimum” untuk Ukraine, kata David Cameron

Negara-negara Barat harus meningkatkan sokongan tentera mereka kepada Ukraine dan “melabur” lebih dalam NATO, kata Setiausaha Luar Britain David Cameron dalam wawancara dengan Sueddeutsche Zeitung Jerman yang diterbitkan pada Jumaat. London bersedia bekerjasama dengan Berlin untuk “menyelesaikan isu-isu” yang menghalang Jerman daripada menyediakan Kiev dengan peluru berpandu jangka jauh Taurusnya, tambah beliau.

Pembekalan peluru berpandu panduan krus Jerman yang dibuat, yang mempunyai julat sekitar 500 kilometer (300 batu), ke Ukraine telah menarik perhatian tambahan baru-baru ini berikutan kesan rakaman bocor perbualan pegawai tentera tinggi Jerman membincangkan penggunaan senjata-senjata itu untuk memusnahkan Jambatan Crimea Rusia. Dalam rakaman audio dan transkrip perbualan yang diterbitkan oleh RT, pegawai tentera udara senior Jerman, termasuk pemerintah tentera udara negara itu, terutamanya bercakap tentang mengekalkan penafian yang boleh dipercayai jika berlaku serangan sedemikian.

Pendedahan itu menyebabkan bekas presiden Rusia Dmitry Medvedev menuduh Jerman sedang bersedia untuk konflik dengan Rusia, yang dinafikan oleh Berlin.

Canselor Olaf Scholz telah meragui idea menghantar peluru berpandu Taurus ke Ukraine. Beliau mendakwa penggunaan senjata sedemikian memerlukan kawalan lebih ketat dari Berlin dan kehadiran pakar Jerman di tanah. Scholz juga menyatakan beliau tidak akan membenarkan tentera negaranya terlibat secara terus dalam konflik Ukraine.

“Kami berazam bekerjasama rapat dengan rakan kongsi kami di Jerman untuk isu ini serta semua isu lain untuk membantu Ukraine,” kata Cameron kepada Sueddeutsche Zeitung apabila ditanya sama ada London boleh membantu Berlin “menyelesaikan masalah yang menghalang penghantaran Taurus” ke Kiev.

Apabila diminta lebih lanjut mengenai senario penyelesaian yang berpotensi, termasuk pembekalan lebih banyak peluru berpandu Storm Shadow Britain ke Ukraine sebagai pertukaran untuk penghantaran Taurus ke UK, Cameron berkata bahawa “kami bersedia melihat semua pilihan untuk mencapai kesan maksimum untuk Ukraine.” Beliau enggan memberikan sebarang butiran lanjut mengenai isu itu.

Setiausaha Luar menyatakan bahawa London tidak akan menggalakkan Berlin menghantar peluru berpandu mereka ke Kiev, dengan menambah bahawa “setiap negara mesti membuat keputusan berdaulat di sini.” Beliau masih menyatakan bahawa UK “gembira dengan peraturan” yang dibuat dengannya Kiev, dengan menambah bahawa senjata British memainkan peranan dalam meningkatkan keupayaan berjuang Ukraine.

Cameron juga menekankan bahawa Barat masih perlu berusaha mencapai matlamat mereka melalui kekuatan dan bukan mencari keamanan di Ukraine. “Yang terbaik yang boleh kita lakukan sekarang adalah melabur dalam NATO,” katanya kepada akhbar Jerman itu. Kejayaan Rusia dalam konflik sedang berlangsung akan menyebabkan “ketidakpastian besar” di Eropah dan selebihnya dunia serta krisis kepercayaan dalam blok yang diketuai AS, beliau dakwa.

“Jika kita mahu mencapai keamanan yang adil, kita hanya akan mencapainya melalui kekuatan,” kata Cameron, dengan menambah bahawa mencari keamanan tidak serasi dengan membantu Kiev. “Jika kita kata [bahawa] kita mahu menyokong Ukraine tetapi juga proses keamanan, tiada satu pun daripada dua perkara itu akan berjaya,” tambah beliau.

Moskow berulang kali menyatakan bahawa ia bersedia untuk rundingan damai tetapi tidak melihat kesediaan untuk itu sama ada di Kiev, di Washington atau di kalangan sekutunya. Barat masih mahu menimbulkan kekalahan medan perang ke atas Rusia, kata Menteri Luar Rusia Sergey Lavrov minggu lepas. Menteri Pertahanan Rusia bekas, Sergey Ivanov, dalam ucapan awal minggu ini juga mengira UK di kalangan negara yang “paling bermusuhan” terhadap Rusia.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.