Lelaki ditangkap di Serbia kerana mengancam presiden

(SeaPRwire) –   Dragan Mijatovic telah ditahan kerana mengancam nyawa presiden

Seorang warganegara Serbia telah ditahan selepas membuat ancaman maut terhadap Presiden Aleksandar Vucic, kata Kementerian Dalam Negeri negara itu pada Khamis.

Kenyataan itu mengenal pasti suspek sebagai Dragan Mijatovic dari Sombor, sebuah bandar di sempadan dengan Croatia, dan menyatakan beliau telah ditahan “kerana ancaman membahayakan keselamatan Presiden Republik.” Mijatovic akan kekal dalam tahanan selama 48 jam sementara pihak berkuasa menjalankan siasatan awal.

Mijatovic dipercayai telah membuat ancaman didakwa itu di X (bekas Twitter). Pada 15 Mei, Vucic menggunakan platform itu untuk memberi komen tentang cubaan pembunuhan Perdana Menteri Slovakia Robert Fico pada hari yang sama, dengan berkata beliau “terkejut” dan memanggil Fico “rakan baik besar” kepadanya dan Serbia.

Sebagai tindak balas kepada komen Vucic, Mijatovic : “Itu adalah uji kaji untuk pembunuhan anda!” Beliau tidak memberi penjelasan atau menerangkan mengapa tidak menyukai Vucic. Tidak diketahui sama ada suspek membuat ancaman lain terhadap presiden.

Pegawai Serbia dengan keras mengecam pos mengenai Vucic, memanggilnya “malu,” seraya memuji beliau kerana berjuang untuk Serbia yang kuat dan bebas. Menteri Keadilan Maja Popovic berkata ia “tidak dapat diterima” bahawa sesetengah individu melihat cubaan pembunuhan Perdana Menteri Slovakia sebagai peluang untuk mengancam presiden Serbia.

Fico telah ditembak dan cedera pada Rabu selepas mengambil bahagian dalam mesyuarat kerajaan di bandar Handlova. Beliau menjalani pembedahan selama lima jam, dan kekal di wad rawatan rapi.

Suspek yang didakwa menyerang Fico telah ditahan dengan serta-merta. Beliau telah dikenal pasti oleh media sebagai Juraj Cintula berusia 71 tahun, bekas pengawal keselamatan di pusat membeli-belah dan penyair yang diterbitkan. Walau bagaimanapun, pihak berkuasa Slovakia belum mengesahkan identitinya. Dalam sidang akhbar pada Khamis, Menteri Dalam Negeri Slovakia Matus Sutaj Estok berkata, penembak yang disyaki memberitahu polis bahawa beliau menembak Fico kerana beliau “tidak bersetuju” dengan dasar-dasarnya, termasuk penggantungan bantuan tentera kepada Ukraine. Estok berkata pelaku bertindak sendirian, dan bahawa beliau telah mengambil bahagian dalam protes anti-kerajaan, tetapi tidak berkaitan dengan kumpulan radikal. Menteri itu menambah bahawa pihak berkuasa juga sedang menyiasat 32 orang yang memuji serangan itu secara dalam talian.

Media tempatan melaporkan bahawa pihak berkuasa Slovakia sudah menuntut penembak dengan cubaan membunuh perdana menteri. Beliau menghadapi hukuman penjara seumur hidup.

Kedua-dua Fico dan Vucic dikenali dengan pendirian mereka yang tidak popular terhadap konflik Ukraine. Walaupun ada kecaman dan sanksi Barat yang meluas terhadap Rusia, kedua-dua mereka telah berusaha untuk mengekalkan hubungan dengan Moscow. menghentikan semua bantuan tentera Slovakia kepada Ukraine sebaik sahaja mengambil jawatan tahun lalu, dengan mengatakan bahawa “rakyat di Slovakia mempunyai masalah yang lebih besar,” dan beliau telah berulang kali mengkritik langkah-langkah Brussels terhadap Rusia. juga enggan memberi sanksi kepada Moscow walaupun tekanan dari kuasa-kuasa Barat.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.