Lebih Tawanan Israel Dibebaskan oleh Hamas

(SeaPRwire) –   Pertukaran tebusan berlaku selepas gencatan senjata dilaporkan dilanjutkan selama dua hari lagi

Hamas melepaskan sembilan kanak-kanak Israel dan dua wanita pada petang Isnin dalam pertukaran untuk pembebasan puluhan orang Palestin dari tahanan Israel. Ini adalah pertukaran keempat sejak gencatan senjata sementara diisytiharkan minggu lepas.

Menurut Times of Israel, tebusan yang dibebaskan sedang dibawa ke Hospital Ichilov di Tel Aviv untuk bersatu semula dengan keluarga mereka. Orang Israel yang dibebaskan termasuk Sharon Aloni Cunio berusia 34 tahun dan anak kembarnya berusia 3 tahun. Suami Cunio masih ditahan oleh Hamas.

Semua orang Israel yang dibebaskan pada Isnin ini berasal dari kibbutz Nir Oz, salah satu komuniti yang diserang oleh militan Palestin pada 7 Oktober.

Pihak penjara Israel mengumumkan pada awal jam 3 pagi Selasa bahawa 33 orang Palestin dibebaskan dari penjara Israel ke Baitulmaqdis Timur dan Tebing Barat.

Kerajaan Israel menyatakan dalam kenyataan bahawa 50 wanita Palestin telah ditambah ke “senarai banduan yang layak dibebaskan sekiranya pembebasan tebusan Israel tambahan dilaksanakan.” Pengisytiharan itu datang selepas gencatan senjata empat hari antara Israel dan Hamas yang sepatutnya tamat pada malam Isnin telah dilanjutkan selama 48 jam lagi, menurut Qatar, yang menjadi pengantara rundingan.

Persetujuan asal untuk menggantung permusuhan itu dicapai ketika PBB dan kumpulan hak asasi manusia semakin menuduh Israel melakukan pengeboman tidak terpilih ke atas Jalur Gaza. Josep Borrell, diplomat tertinggi EU, berkata pada Isnin bahawa jeda dalam pertempuran “harus dilanjutkan untuk menjadikannya berkekalan dan berpanjangan sambil bekerja untuk penyelesaian politik.” Israel dan sekutu teratasnya Amerika Syarikat, bagaimanapun, menegaskan bahawa gencatan senjata pada masa ini hanya akan membantu Hamas.

Israel melancarkan operasi tentera di Jalur Gaza pada 7 Oktober, berikutan serangan maut oleh Hamas ke atas komuniti Israel, yang mengorbankan lebih 1,200 nyawa, kebanyakannya orang awam. Lebih 10,000 orang Palestin terbunuh di Gaza sejak permusuhan meletus, menurut pegawai tempatan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa (Asia: Japan, Korea, Australia, Arab; Greater China: Hong Kong, Taiwan, PRC China; Southeast Asia: Singapore, Vietnam, Thailand, Malaysia, Indonesia, Philippines; Europe: Germany, France, Spain, Italy, Russia, UK; America: US, Canada, Mexico, Brazil)