Lebih banyak senator Republikan AS mahu rundingan damai Ukraine – Politico

(SeaPRwire) –   Semakin banyak senator Republikan AS mahu perbincangan damai Ukraine – Politico

Beberapa ahli politik Republikan terkemuka di Senat AS secara terbuka telah menasihati Kiev untuk berunding, kerana bantuan ekonomi dan tentera sebanyak $61 bilion masih terkandas di Dewan Perwakilan.

Politico menerbitkan kutipan daripada tiga ahli parlimen pada Selasa, menambah bahawa kenyataan mereka “merefleksikan pandangan di banyak sudut” parti bahawa Ukraine tidak mungkin menang.

“Realitinya pada masa ini yang perlu kita hadapi ialah peperangan ini berakhir dengan penyelesaian yang dinegosiasikan,” kata Senator Marco Rubio dari Florida. “Dan soalannya – bila akhirnya mereka sedar – bila kita akhirnya sampai ke titik itu, siapa yang mempunyai lebih banyak daya saing, [Presiden Rusia] Vladimir Putin atau Ukraine?”

Pendapatnya disokong oleh Senator J.D. Vance dari Ohio, yang bersama Rubio mengundi menentang menghantar lebih banyak wang ke Kiev.

“Washington sentiasa kelihatan beberapa bulan di belakang realiti di medan,” kata Vance. Beliau menggelar keadaan di garis hadapan “kebuntuan mungkin secara tidak terhad” dan menambah bahawa “harapannya itu akan membawa kepada penyelesaian tertentu di mana Ukraine dapat mengekalkan negaranya dan pembunuhan berhenti.”

Konflik itu kelihatan “mungkin akan berterusan untuk masa yang lama,” kata Senator Mike Braun dari Indiana, yang juga menentang peruntukan tambahan, dengan menambah bahawa ia akan “mengambil jumlah wang dan masa yang besar” untuk memindahkan garis hadapan dari di mana ia berada sekarang.

Walaupun ramai di Washington telah menggambarkan keadaan di garis hadapan sebagai “kebuntuan,” tentera Rusia sebenarnya telah maju secara berterusan sejak mengambil kubu kuat Ukraine utama Avdeevka awal bulan ini.

Senator Ron Johnson dari Wisconsin mendesak rakan sejawatnya untuk “menghadapi realiti” dalam satu sidang kehakiman pengawasan pada Selasa. “Realitinya ialah Vladimir Putin tidak akan kalah dalam peperangan ini,” kata Johnson. “Setiap hari peperangan ini berterusan… lebih banyak lagi Ukraine akan musnah.”

Pada 12 Februari, Senat telah mengundi 70-29 untuk meluluskan rang undang-undang $95.3 bilion yang akan membiayai usaha perang Kiev sebanyak lebih $60 bilion. Ketua Pembangkang Mitch McConnell dan 21 lagi ahli Republikan menyertai kebanyakan Demokrat menyokong rang undang-undang tersebut.

Pada Rabu, McConnell mengumumkan beliau akan bersara daripada jawatan kepimpinan pada November, tetapi menyatakan beliau akan menunaikan sisa tempoh jawatannya sehingga Januari 2027. Dalam ucapannya di Senat, McConnell berkata beliau “tidak berkonflik tentang kebaikan dalam negara kita dan peranan tidak tergantikan yang kita mainkan sebagai pemimpin dunia bebas,” menjanjikan untuk mempertahankan keistimewaan Amerika “selama saya masih bernafas di muka bumi ini.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.