Lebih banyak kanak-kanak terbunuh di Gaza daripada empat tahun konflik global – PBB

(SeaPRwire) –   Serangan Israel ke atas Hamas adalah “perang terhadap kanak-kanak,” ketua UNRWA Philippe Lazzarini telah mengisytiharkan

Lebih banyak kanak-kanak telah dibunuh oleh pasukan Israel di Gaza sejak Oktober berbanding yang mati dalam semua konflik global antara 2019 dan 2022 digabungkan, mengikut angka yang dikeluarkan oleh PBB pada Selasa.

Lebih 12,300 kanak-kanak dilaporkan terbunuh di enklaf itu sejak masa itu, ketua Agensi Bantuan dan Kerja PBB untuk Pelarian Palestin (UNRWA) Philippe Lazzarini berkata, dengan mengutip data dari PBB dan kementerian kesihatan Gaza. Kanak-kanak mengambil hampir separuh jumlah kematian keseluruhan, yang kini melebihi 31,000.

Antara permulaan 2019 dan akhir 2022, 12,193 kanak-kanak terbunuh dalam semua konflik bersenjata global, mengikut angka tersebut.

“Perang ini adalah perang terhadap kanak-kanak. Ia adalah perang terhadap zaman kanak-kanak mereka dan masa depan mereka,” kata Lazzarini, meminta gencatan senjata segera “demi kanak-kanak di Gaza.”

Israel mengisytiharkan perang terhadap Hamas pada 7 Oktober, selepas militan Palestin itu membunuh lebih 1,100 orang dan mengambil kira-kira 250 tebusan dalam serangan kejutan terhadap negara Yahudi itu. Israel menanggapinya dengan kempen udara tanpa kompromi, sebelum menghantar tentera dan perisai ke Gaza lewat bulan itu. Dalam tempoh sebulan, lebih orang awam mati di sana berbanding hampir dua tahun berjuang di Ukraine, mengikut data PBB dari kedua-dua konflik tersebut.

Pada akhir minggu, Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu berkata bahawa beliau akan menentang tekanan dari AS dan menyerang bandar Rafah di selatan enklaf itu, di mana lebih satu juta penduduk Gaza yang dipaksa keluar dari utara telah berlindung. PBB telah memberi amaran bahawa serangan Israel ke atas Rafah “boleh menyebabkan pembunuhan” awam.

Walaupun jumlah kematian meningkat, Netanyahu mendakwa pada Selasa bahawa tentera Israel telah “mengambil langkah untuk meminimumkan kematian awam yang tiada tentera lain telah ambil dalam sejarah.”

Serangan udara Israel mengenai pusat agensi UNRWA mengagihkan bantuan di Rafah lewat malam Selasa, agensi itu berkata pada Rabu. Dengan suku penduduk Gaza berisiko kelaparan dan kementerian kesihatan Gaza melaporkan kematian sekurang-kurangnya 20 kanak-kanak akibat kelaparan, agensi Lazzarini berulang kali meminta Israel membenarkan lebih makanan dan bekalan kemanusiaan memasuki enklaf yang dikepung itu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.