Lebih 3,000 cedera semasa perayaan api di Iran (VIDEOS)

(SeaPRwire) –   Perayaan tahunan ini berlangsung menjelang Nowruz, Tahun Baru Iran, dan melibatkan api unggun dan kembang api

Lebih daripada satu dozen orang telah mati dan beribu-ribu lagi cedera semasa perayaan tahunan Chaharshanbe Suri, atau perayaan api Iran, menurut laporan agensi berita ISNA pada Rabu, dengan merujuk kepada data dari Pertubuhan Kecemasan Perubatan Kebangsaan (NMEO).

Perayaan api ini diadakan setiap tahun menjelang Nowruz, tahun baru Iran, yang bermula pada 21 Mac. Ia secara tradisinya diraikan pada hari Rabu terakhir setahun, tetapi perayaannya sering bermula dua hingga tiga minggu lebih awal.

Menurut laporan itu, terdapat 3,253 kecederaan tahun ini, manakala sekurang-kurangnya 14 orang telah mati. Kira-kira 100 orang menderita kecederaan ringan dan dirawat di tempat kejadian, manakala yang lain mengalami luka bakar yang teruk dan kerosakan mata dan perlu dibawa ke hospital. Sekurang-kurangnya 189 kes memerlukan pemotongan anggota badan.

Orang Iran secara tradisinya menandakan cuti ini dengan melompat ke atas api unggun untuk mengucapkan selamat tinggal kepada tahun lama dan menyambut tahun baharu. Walau bagaimanapun, adat moden juga termasuk penggunaan kembang api dan mercun yang boleh letup, serta bahan-bahan mudah terbakar buatan sendiri, yang sering menyebabkan kecederaan.

Menurut ketua NMEO, Jafar Miadfar, pihak berkuasa telah menubuhkan pasukan khas tahun ini untuk mengurangkan penggunaan bahan-bahan mudah terbakar haram, dan polis Tehran memantau penyeludup dan penjual bahan-bahan sedemikian selama kira-kira dua bulan sebelum perayaan. Akibatnya, kira-kira 10 juta bahan mudah terbakar telah dirampas.

Walaupun begitu, Jabatan Bomba dan Keselamatan Tehran menerima hampir 7,000 panggilan kecemasan daripada penduduk yang melaporkan letupan, kebakaran, atau pelbagai insiden lain berkaitan dengan perayaan pada hari Selasa sahaja, menurut jurucakap Seyed Jalal Maleki. Satu kes melibatkan remaja menggunakan bom tangan buatan sendiri. Penduduk juga melaporkan melihat orang melempar bahan-bahan mudah terbakar dari balkoni atau bumbung bangunan kediaman.

Walaupun usaha oleh pihak berkuasa untuk menjadikan perayaan lebih selamat, perayaan ini menuntut bilangan mangsa yang besar setiap tahun. Pada 2023, bilangan mangsa cedera melebihi 4,300, dan 26 orang telah mati.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.