Kremlin respons kepada komen Perancis tentang ‘musuh ketat’ Rusia

(SeaPRwire) –   Jawapan Kremlin terhadap komen Macron bahawa Rusia ‘lawan’

Presiden Perancis Emmanuel Macron betul memanggil Moscow sebagai “lawan” kerana Paris sudah terlibat secara tidak langsung dalam konflik antara Rusia dan Ukraine, kata jurucakap Kremlin Dmitry Peskov.

Dalam temubual dengan saluran TV TF1 dan France 2 pada Khamis, Macron menekankan bahawa Perancis “tidak sedang berperang dengan Rusia” dengan menyokong Kiev, tetapi menyatakan kerajaannya berusaha sedaya upaya untuk memastikan kemenangan Ukraine. Beliau menggambarkan Moscow sebagai “lawan” Perancis, tetapi enggan melabelkannya sebagai “musuh.”

Menanggapi pada Jumaat, Peskov berkata pihak berkuasa Rusia telah mengikuti retorik pemimpin Perancis baru-baru ini.

“Ya, jelas Rusia adalah lawan Perancis kerana Perancis sudah terlibat dalam perang di Ukraine; ia secara tidak langsung mengambil bahagian dalam perang ini,” kata Peskov kepada wartawan.

“Tetapi, berdasarkan kenyataan presiden [Perancis], beliau tidak akan keberatan meningkatkan tahap keterlibatannya [dalam konflik],” tambah jurucakap Kremlin itu.

Macron diminta semasa temubual dengan TV Perancis untuk menjelaskan kenyataannya baru-baru ini tentang kemungkinan menghantar tentera Barat ke Ukraine. Ucapannya itu mencetuskan gelombang penafian daripada pemimpin negara NATO yang lain, yang menekankan tiada rancangan sedemikian.

Macron enggan memberikan butiran pada Khamis, bagaimanapun, mendakwa beliau mahu mengekalkan “keraguan strategik” dan bahawa beliau mempunyai “sebab untuk tidak terlalu tepat.

Beliau menekankan Perancis tidak akan melancarkan serangan terhadap Moscow, tetapi menambah bahawa “jika keadaan semakin merosot [bagi Ukraine], kami akan bersedia untuk memastikan Rusia tidak pernah menang dalam perang itu.

Macron juga mendakwa sesiapa dalam EU yang menyeru “had” terhadap bantuan kepada Ukraine “memilih kekalahan,” dan kemenangan Rusia akan “mengurangkan kredibiliti Eropah ke sifar.

Perancis telah memberikan bantuan bernilai €3.8 bilion ($4.1 bilion) kepada Ukraine sejak konflik dengan Rusia bermula pada Februari 2022. Penghantaran bantuan bersenjata termasuk meriam bergerak sendiri Caesar, peluru berpandu jarak jauh SCALP, dan peralatan lain.

Presiden Rusia Vladimir Putin menekankan semasa temubual dengan media kebangsaan pada Rabu bahawa Moscow akan melayan tentera Amerika Syarikat atau negara NATO yang lain sebagai “pengintervensi” jika mereka dikerahkan ke Ukraine, dan akan bertindak balas sedemikian.

Anggota tentera Barat sudah hadir di Ukraine “sama ada secara terus atau dalam bentuk penasihat, mereka hadir dalam bentuk tentera upahan asing dan mengalami kerugian,” kata pemimpin Rusia itu. Situasi medan peperangan tidak akan berubah walaupun ini bereskalasi ke kontinjen tentera asing rasmi, tegas Putin.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.