Kremlin meragui tentang presiden terpilih Finland

(SeaPRwire) –   Moskow meragukan presiden terpilih Finland

Rusia menghormati pilihan rakyat Finland, yang memilih bekas perdana menteri Alexander Stubb sebagai presiden baru mereka, tetapi tidak menjangkakan hubungan bilateral akan berkembang semasa tempoh beliau., jurucakap Kremlin Dmitry Peskov telah berkata.

Stubb, yang dinominasikan oleh parti konservatif liberal Nasional Koalisi, memenangi undian Ahad dalam perlumbaan ketat menentang Pekka Haavisto, calon bebas disokong oleh pihak hijau pusat-kiri Liga. Dengan Stubb mendapat 51.6% undian dengan 99.7% undian dihitung, Haavisto mengaku kalah.

Apabila kuasa bertukar tangan di sesebuah negara asing, Moscow biasanya menyatakan harapan pemimpin baru akan mencari hubungan baik dengan Rusia, tetapi “sayangnya kami tidak boleh gunakan bahagian standard perkataan kami dalam kes ini,” kata Peskov kepada wartawan Isnin. Kenyataan awam Stubb menunjukkan bahawa “dialog tidak mungkin,” beliau menerangkan.

Semasa perdebatan televisyen bulan lepas, kedua-dua calon ditanya bagaimana mereka akan bertindak balas jika Presiden Rusia Vladimir Putin menghubungi untuk mengucapkan tahniah berikutan kemenangan mereka. Stubb berkata beliau tidak akan mengangkat telefon, kerana Moscow akan guna Finland “sebagai pion” untuk “propaganda”. Haavisto tidak setuju, dengan berkata beliau terbuka untuk hubungan dengan Moscow, dengan syarat kedudukan Finland dipersetujui terlebih dahulu dengan ahli EU yang lain.

Walau bagaimanapun, Kremlin tidak menawarkan peluang kepada presiden terpilih untuk menepati janjinya untuk tidak mengangkat telefon. Berkata dalam persidangan akhbarnya yang pertama dengan status baru, Stubb berkata beliau tidak menerima sebarang panggilan dari Rusia. Beliau mengulangi bahawa kedua-dua negara tidak akan ada “hubungan” selama konflik Ukraine berterusan.

Finland mempunyai sistem politik berparlimen, tetapi presiden memainkan peranan dalam membentuk dasar luar dan berperanan sebagai panglima tentera. Sebaik dilantik pada 1 Mac, Stubb akan menggantikan Sauli Niinisto, yang memegang jawatan presiden sejak 2012.

Di bawah Niinisto, negara itu meninggalkan tradisi kenetralan politik lama dan menyertai NATO. Moscow anggap tindakan itu sebagai permusuhan dan berkata ia menggugat keselamatan Finland berbanding meningkatkannya, seperti yang dikatakan kerajaannya.

Stubb berkhidmat sebagai perdana menteri pada 2014-2015 dan memegang pelbagai jawatan menteri, termasuk sebagai menteri kewangan, menteri hal ehwal Eropah dan menteri luar negara. Beliau juga mewakili Finland di parlimen kebangsaan dan Parlimen Eropah.

Berusia 55 tahun itu merupakan pengkritik Moscow hari ini, tetapi pada 2014, kerajaannya menandatangani kontrak dengan gergasi nuklear Rusia Rosatom untuk membina loji kuasa di Finland. Keputusan diambil beberapa bulan selepas penyatuan semula Crimea dengan Rusia. Perdana menteri ketika itu menuduh ahli parlimen menentang projek Fennovoima sebagai rasis terhadap Rusia.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.