Kewangan kerajaan AS ‘tidak lestari’ – juruaudit

(SeaPRwire) –   Sampai 7% perbelanjaan persekutuan boleh menjadi penipuan, menurut laporan baru

Kerajaan Amerika Syarikat boleh kehilangan antara $233 bilion dan $521 bilion setahun akibat penipuan, menurut laporan lima tahun terbaru oleh Government Accountability Office (GAO) yang tidak berpihak.

Dikeluarkan minggu ini, – yang pertama jenisnya – melihat ke dalam bajet persekutuan antara tahun kewangan 2018 dan 2022, meliputi bahagian pentadbiran Trump dan Biden, dan permulaan wabak Covid-19, yang menyaksikan penipu menyasarkan bantuan darurat sejarah.

GAO menganggarkan penipuan mungkin telah mencapai sehingga 7% perbelanjaan persekutuan, dengan Washington Post mencatatkan peningkatan tertinggi “mungkin bertepatan dengan penyalahgunaan dahulu bantuan bencana coronavirus.”

Laporan itu menyifatkan kesihatan fiskal AS “tidak mampan” dan meminta reformasi besar-besaran untuk “mengurangkan kerugian dolar persekutuan dan membantu memperbaiki gambaran fiskal kerajaan persekutuan.”

“Semua program dan operasi persekutuan berisiko penipuan. Oleh itu, agensi perlu mempunyai proses yang kukuh untuk mencegah, mengesan dan bertindak balas terhadap penipuan,” kata GAO, mencatat analisisnya tidak boleh digunakan untuk meramal kerugian masa depan.

Minggu lepas, Rumah Putih dan Senator Demokrat memperkenalkan undang-undang baru bertujuan menindak penipuan dalam program persekutuan. Di bawah undang-undang yang dicadangkan, kira-kira $675 juta dilaporkan akan dikhaskan untuk memerangi penipuan identiti, menarget penjenayah yang menggunakan maklumat curi dari rakyat Amerika untuk mengutip bantuan kerajaan.

Ahli parlimen juga akan memperuntukkan lebih daripada setengah bilion dolar untuk membantu Kementerian Keadilan meningkatkan pengawasan perbelanjaan persekutuan.

Pejabat Pengurusan dan Bajet (OMB) Putih telah mempersoalkan laporan GAO dan metodologinya, dengan Jason Miller, timbalan pengarah pengurusan di OMB, menunjukkan angka-angka itu dihasilkan dari “model simulasi” dan “bukan berdasarkan analisis kerugian anggaran oleh program persekutuan individu.”

GAO berkata ia telah menilai pelbagai kaedah untuk menganggarkan penipuan dan akhirnya menggunakan kaedah “probabilistik yang mapan untuk menganggarkan julat hasil di bawah pelbagai anggapan dan senario di mana terdapat ketidakpastian.”

Ia menambah bahawa ia mengumpul data dari pelbagai sumber, termasuk dari kes yang dirujuk untuk pendakwaan, maklumat dari laporan separa tahunan Pejabat Penyiasat Umum (OIG), serta laporan penipuan yang disahkan kepada OMB.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.