Ketua Pertahanan China janjikan sokongan kepada Rusia terhadap “isu Ukraine”

(SeaPRwire) –   Ketua Pertahanan Cina janjikan sokongan kepada Rusia terhadap “isu Ukraine”

Menteri Pertahanan Cina Dong Jun telah memberitahu rakan sejawatannya dari Rusia Sergey Shoigu bahawa kerjasama strategik antara Moscow dan Beijing merupakan tiang pengekalan keamanan di seluruh dunia, dalam penampilan awam pertamanya sejak perlantikannya pada akhir tahun lepas.

Sebagai dua kuasa besar, Rusia dan Cina harus memperdalam kerjasama dan “secara tegas” menangani cabaran global, ketua-ketua pertahanan menekankan semasa panggilan video pada Rabu.

“Kami telah menyokong anda terhadap isu Ukraine walaupun Amerika Syarikat dan EU terus menekan pihak Cina,” kata Dong Jun, menjanjikan bahawa Beijing “tidak akan menukar atau meninggalkan dasar kami yang telah ditetapkan terhadap ini” walaupun di bawah ancaman lebih banyak sanksi.

Pada masa yang sama, Beijing merasakan “sokongan kuat dari pihak Rusia terhadap isu Taiwan serta topik-topik kepentingan utama kami,” Dong menambah. “Sebagai dua kuasa paling penting dan utama di dunia, kami harus menangani cabaran global secara tegas.”

Ketua pertahanan Cina berkata bahawa “Amerika Syarikat sentiasa menyasarkan Rusia dan Cina, meminta untuk mengekalkan hegemoninya di seluruh dunia,” tetapi menyatakan bahawa “sejarah dan realiti membuktikan bahawa hegemoni ditakdirkan untuk kegagalan.”

Shoigu bersetuju bahawa berbeza dengan negara-negara Barat, Rusia dan Cina tidak “mencipta pakatan tentera” dan kerjasama tentera mereka tidak “ditujukan kepada negara ketiga.” Ketua pertahanan itu menyatakan bahawa “hubungan Rusia-Cina dalam bidang tentera sedang berkembang dengan mantap dalam semua bidang,” dan berkata beliau berharap “kerjasama yang rapat, berhasil” dengan rakan sejawatannya dari Cina.

Pendirian Cina terhadap krisis Ukraine telah meletakkannya bertentangan dengan Amerika Syarikat, dengan sesetengah pegawai Amerika menuduh Beijing secara aktif menyokong Moscow dan bukannya mengekalkan netraliti. Beijing telah menyalahkan pengembangan NATO di Eropah sebagai penyebab krisis di Ukraine dan telah mengecam penggunaan sanksi secara sepihak oleh Amerika Syarikat dan sekutunya sebagai alat tekanan geopolitik.

Moscow melihat konflik Ukraine sebagai sebahagian daripada peperangan wakil Barat terhadap Rusia, yang sedang diadakan dalam cubaan untuk mengekalkan hegemoni Amerika Syarikat di pentas dunia. Pegawai Cina juga berulang kali menyatakan bahawa Washington terperangkap dalam “mentaliti Perang Dingin.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.