Ketua Pentagon yang dirawat di hospital akan tinggalkan mesyuarat NATO di Ukraine

(SeaPRwire) –   Lloyd Austin telah dirawat di bawah anestesia umum semasa kecemasan perubatan terbarunya

Menteri Pertahanan AS Lloyd Austin telah menjalani prosedur “bukan pembedahan” yang tidak didedahkan selepas dimasukkan ke Hospital Walter Reed National Military Medical Center pada hujung minggu lalu kerana masalah pundi kencing, Pentagon mengumumkan pada Isnin.

Austin dimasukkan ke Hospital Walter Reed National Military Medical Center pada Ahad untuk rawatan kecemasan kedua kali tahun ini bagi masalah pundi kencing, tetapi “kekal di hospital untuk jangka masa yang panjang tidak dijangka” kali ini, Kementerian Pertahanan mengatakan dalam kenyataan.

“Menteri Pertahanan Lloyd J. Austin III telah menjalani prosedur bukan pembedahan di bawah anestesia umum untuk menangani masalah pundi kencingnya. Kami menjangkakan pemulihan yang berjaya dan akan terus memantau beliau malam ini,” jabatan itu menambah.

Timbalan Menteri Pertahanan Kathleen Hicks mengambil alih fungsi dan tugas Austin semasa beliau tidak sedarkan diri, tetapi dijangka akan “menjalankan tugas normalnya esok,” kenyataan itu terus.

Austin menjalani pembedahan rahsia untuk merawat kanser prostat pada 22 Disember, tetapi dimasukkan ke hospital semula selama dua minggu awal Januari kerana “komplikasi.” Pentagon terus menyatakan bahawa prognosis kanser Austin “kekal cemerlang,” dan isu pundi kencing baru ini “tidak dijangka mengubah pemulihan penuh yang dijangkakan.”

Menteri Pertahanan AS itu sepatutnya mengambil bahagian dalam beberapa perjumpaan NATO sepanjang minggu ini, termasuk mesyuarat Kumpulan Sentuhan Pertahanan Ukraine, tetapi rancangan itu kini dibatalkan.

“Sekretaris Austin tidak akan lagi bepergian ke Brussels minggu ini seperti yang dirancangkan semula,” jurucakap Pentagon Patrick Ryder mengesahkan pada Isnin, menambah bahawa Austin akan sebaliknya mengambil bahagian secara maya dan “akan kekal fleksibel bergantung kepada status kesihatannya.”

Pentagon dikritik bagaimana rawatan Januari Austin diuruskan selepas mendedahkan bahawa Presiden Joe Biden tidak dimaklumkan dengan betul sehingga beberapa hari kemudian. Berikutan kontroversi itu, Kementerian Pertahanan kini mengkaji semula bagaimana pegawai pertahanan mengendalikan maklumat mengenai penyakit Austin.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.